Egy család hat tagja - köztük két kislány - követte el a vasárnap reggeli öngyilkos merényleteket Indonéziában több keresztény templomnál - adta hírül az indonéz rendőrség, hozzátéve, hogy tizenháromra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A támadások az ország második legnépesebb városában, Surabayában történtek három templomnál szinte egyszerre, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt. Tizenhárman meghaltak, és több mint 40 ember megsebesült.

Ponyvával letakart holttest közelében visgálódnak bombaszakértők a kelet-jávai Surabaya város egyik templománál, ahol öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli mise előtt 2018. május 13-án.Forrás: MTI/EPA/-------------------

Az elkövetők egy család tagjai voltak: az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, 16 és 18 éves fiuk egy motorbiciklit használt, az anya pedig a 9 és 12 éves kislányukkal együtt robbantotta fel magát.

Munkagéppel szállítják el a járműroncsokat a kelet-jávai Surabaya város egyik templomától, ahol öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli mise előtt.Forrás: MTI/EPA/Fully Handoko

A merénylők az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szervezethez tartoztak. A család korábban Szíriában járt, nemrég tértek vissza Indonéziába. A detonációkban mindannyian meghaltak.

Indonéz mentősök hullazsákokat visznek a kelet-jávai Surabaya város egyik templománál, ahol öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli mise előtt.Forrás: MTI/EPA/

A támadók eredetileg rendőrségi célpontokat szemeltek ki, ám azok túlzott őrizete miatt változtattak a tervükön. Három, házilag eszkábált robbanószerkezetet a merénylők nem tudtak felrobbantani, ezeket tűzszerészek semmisítették meg.

A rendőrség vasárnapra bezáratta a városban az összes templomot.

Indonéz rendőr a kelet-jávai Surabaya város egyik templománál.Forrás: MTI/EPA/Robert Rizky

Joko Widodo elnök ellátogatott a támadások helyszíneire, és barbár, embertelen és gyáva tettnek minősítette a robbantásokat. Az indonéziai egyházak szövetsége és az ország két legnagyobb muszlim szervezete is elítélte a merényleteket.

Rendőrök helyszínelnek a kelet-jávai Surabaya város egyik templománál.Forrás: MTI/EPA/-------------------

A 261 milliós Indonézia lakosságának mintegy 9 százaléka keresztény, közülük sokan kínai nemzetiségűek.

A héten szélsőséges iszlamista foglyok lázadást robbantottak ki egy Jakarta külvárosában található, erősen őrzött börtönlétesítményben. A zendülők a terrorelhárítók öt tagjával végeztek. Az indonéz hírszerzés szerint a vasárnapi templomi robbantásoknak köze lehet a jakartai börtönlázadáshoz.