A Fehér Ház a Hamászt okolja a Gázában kitört erőszakért

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház magát megnevezni nem kívánó tisztségviselője szerint a radikális palesztin Hamász okolható az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történt átköltöztetése miatt kirobbant erőszakért.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő hétfőn azt mondta: Izraelnek joga van megvédenie önmagát. Egyúttal megoldást sürgetett annak érdekében is, hogy elkerülhető legyen az a "súlyos humanitárius" probléma, amellyel a palesztinoknak kell szembenézniük.

Nincs mentség arra a meggondolatlanságra és cinizmusra, amelyet a Hamász tanúsít, amikor arra sürgeti az embereket, hogy a saját magukat is szörnyű kockázatoknak kitevő erőszak eszközéhez nyúljanak - mondta.

- fogalmazott a Fehér Ház magas rangú munkatársa, aki szerint a gázai halálos áldozatokért egyértelműen a Hamászt terheli a felelősség.

Raj Shah, a Fehér Ház helyettes szóvivője az elnöki hivatal szokásos napi sajtótájékoztatóján elhárította az arra irányuló kérést, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene szólítania Izraelt a gázai tüntetőkkel szembeni önmegtartóztatásra. Úgy fogalmazott, hogy a gázai erőszak "hátborzongató propagandaakció". Majd hozzátette:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményben üdvözölte az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitását. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok hetven évvel ezelőtt, Harry Truman elnöksége idején elismerte Izrael Államot, "amely azóta a fővárosát a zsidó nép régi fővárosában, Jeruzsálemben építette ki, és ezért helyénvaló, hogy az Egyesült Államok ezt el is ismerje".