Az első nagy-britanniai női dzsihádista terroristacsoport a brit múzeum és a Westminster-palota ellen tervezett merényletet. A hétfőn kezdődött bírósági tárgyalásról The Times számolt be.

A trió csak „őrültkalapos-teapartiként" emlegette az akciót, és azt mondták, hogy az Iszlám Állam egyik katonája buzdította őket Szíriából.

Safaa Boular, aki mindössze 18 éves, tervei szerint vagy autóval hajtott volna a tömegbe, vagy pisztollyal, gránáttal felfegyverkezve támadta volna meg a British Múzeumot. Online beszélgetéseiben „ananásznak" nevezte a gránátokat.

Mina Dich és lányai, Safaa Boular és Rizlaine BoularForrás: --

22 éves nővérét arra biztatta, hogy késes támadást hajtson végre a Westminster-palota ellen tavaly áprilisban.

Az anya, a 44 éves Mina Dich segítette és támogatta a lányait, többek között idősebbik lányával vásárolt egy késkészletet, az egyik késnek több mint 15 cm-es volt a pengéje.

Rizlaine Boular és az édesanyja elismerte, hogy merényleteket készítettek elő, Safa tagadja a vádakat.

Rizlaine Boular és Mina DichForrás: --

A bíróságon azt mondták, hogy a tervezett merénylet azért hiúsult meg, mert Safaa el akart utazni Raqqába, hogy feleségül menjen egy ISIS-katonához, akit az interneten ismert meg.

Safaa azt mondta, hogy Naweed Hussainnel egy ISIS-online hálózaton találkozott, aminek több mint 400 tagja van. 2016 augusztusában, amikor még csak 16 éves volt, három hónapig beszélgettek a hálózaton keresztül, ezután bevallotta neki, hogy szereti őt, és azt tervezi, hogy Szíriába utazik, ahol ő és Hussain robbanóövekkel öngyilkos merényletet követnek el.Duncan Atkinson ügyész a bíróságon azt mondta, hogy Hussain 3000 fontot, nagyjából egymillió forintnak megfelelő összeget küldött a Boular nővéreknek azért, hogy utazzanak a háborús övezetbe, és hogy Safaával „elhagyják e világot kéz a kézben másokat is magukkal víve"

Miután letartóztatták, és elvették az útlevelét, Safaa állítólag Nagy-Britannia ellen fordult. Atkinson szerint Safaa dühe fokozódott, amikor megtudta, hogy Hussain április 4-én meghalt.
Április 12-én megvádolták, hogy Szíriába akart utazni, le is tartóztatták, de ez sem tántorította el szándékától. Nővérével telefonon tartotta a kapcsolatot.Szórakozni fogunk, olyan lesz, mint egy teaparti – hangzott el egyszer. Az ügyész szerint többször is úgy hivatkoztak a merényletre, mint a Kalapos teapartijára az Alice Csodaországban című regényben. Április 25-én Rizlaine és az anyja terepszemlét tartottak a Westminster-palotánál, 26-án vettek egy késkészletet. A leghosszabbnak több mint 15 centiméteres volt a pengéje.

A vádlottak védője azt mondja, hogy Safaa mindössze 15 éves volt, amikor az Iszlám Állam toborozta őt, és Hussainnal össze akart házasodni. Szerinte a bizonyítékok nem támasztják alá a valódi szándékot. A tárgyalás folytatódik.