Az olasz biztonsági erők letartóztattak egy gambiai migránst, aki gázolásos merényletet tervezett Nápolyban. A 21 éves férfi alig egy éve érkezett az országba, hajóval.

A gambiai migránst a Licola mecset előtt tartóztatták le múlt héten pénteken. Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam tagja. A nápolyi ügyészég azért kérte Alagie Touray letartóztatását, mert a spanyol titkosszolgálattól megtudták, hogy a férfi gázolásos merényletet tervezett.

Touray letartóztatását hétfőn jelentették be sajtótájékoztatón Nápolyban - írta a Suavelos hírportál.

Alagie Touray gambiai migráns, gázolásos merényletet tervezett OlaszországbanForrás: Polizia di Stato

Giovanni Melillo ügyész a sajtótájékoztatón közölte, hogy a kihallgatások során a gambiai migráns bevallotta, hogy kapott utasítást terrortámadásra, de azt állítása szerint nem állt szándékában elkövetni.
A hatóságok megvizsgálták a Telegramm alkalmazáson keresztül történő üzenetváltásait. Azon keresztül szólították fel, hogy vezessen egy autót a tömegbe. Más riasztó üzenetet is találtak, azt írták,imádkozzatok érte,és, hogy "az ő missziója".

A rendőrök azt mondják, hogy találtak egy rögzített üzenetet is, amiben Touray hűséget esküdött az Iszlám Államnak, a következőket mondja:

Hűséget esküszöm a muszlimok kalifájának, Abu Bakr Al Quaraishi Al Bagdadinak, és hallgatok rá, és engedelmeskedem neki a nehéz és könnyű időkben is. Rajab 2. napján Allah a tanúja annak, amit mondok."

Gamibiából a hajó 2017 márciusában érkezett Szicíliába 800 migránssal a fedélzetén, akik később politikai menekült státuszt kértek. A kérelmük még felülvizsgálat alatt áll.