Andrew Parker, az MI5 vezetője szerint az eddigieknél is pusztítóbb merényletekre készülhet az Iszlám Állam, miután kiszorultak közel-keleti területeikről.

Aggasztó részleteket közölt Andrew Parker, az MI5 vezetője az európai terrortámadások jövőjével kapcsolatban.

A hírszerző egység vezetője szerint a londoni Westminster hídon történt gázolásos és késeléses merénylet óta – amelyben öten haltak meg, köztük egy rendőr – a brit elhárító szolgálatok tizenkét nagy-britanniai merényletet akadályoztak meg.

Törvényszéki szakértő a Westminster hídon, ahol egy merénylő gyalogosok közé hajtott, mielőtt megkéselt egy rendőrt a parlament épületénél 2017. március 22-énForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Igaz, hogy a terrorszervezetet sikerült szinte teljesen kiszorítani Szíriából és Irakból, de még évekig is feltarthat a felszámolásuk, ehhez pedig nemzetközi együttműködés kell.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt.

A legsúlyosabb merénylet tavaly májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyereket megölve.

Hétfői beszédében az MI5 vezérigazgatója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Nyugatot nemcsak a dzsihadista terrorszervezetek, hanem "egyes országok" folyamatos és ellenséges aktivitása is fenyegeti.