Ismét egy család követett el öngyilkos merényletet Indonéziában hétfőn, ezúttal az ország második legnagyobb városa, Surabaya egyik rendőrőrse ellen. Hat civil és négy rendőr megsebesült.

Tito Karnavian, az ország rendőrfőnöke elmondta, hogy a merényletet egy öttagú család követte el, akik két motoron érkeztek és egy rendőrségi ellenőrzőpontnál robbantottak. Velük volt a nyolcéves gyerekük is, ő túlélte a robbanást.

Vasárnap a városban három templomnál szinte egyszerre, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt követtek el merényletet, akkor 13 ember meghalt.

A világ legnépesebb muzulmán országában aggodalmat keltettek a merényletek, miután a hatóságok korábban fegyveresek hálózataival számoltak le. A szélsőségesek azonban új erőre kaptak, ami arra vezethető vissza, hogy mintegy 1100 indonéziai tért vissza Szíriából, ahova az Iszlám Állam dzsihadista szervezet oldalán mentek harcolni.

Szakértők évekkel korábban már figyelmeztettek arra, hogy a visszatérő fegyveresek komoly veszélyt jelentenek majd a társadalomra.

A rendőrség tájékoztatása szerint a vasárnapi merényleteket is egy olyan család követte el, amely Szíriából tért vissza. Az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, 16 és 18 éves fiuk egy motorbiciklit használt, az anya pedig a 9 és 12 éves kislányukkal együtt robbantotta fel magát. Az Iszlám Állam a szervezet a szócsöveként működő Aamák "hírügynökségen" keresztül tudatta, hogy ők állnak a támadás mögött.