Palesztin tüntetők és izraeli katonák csaptak össze a Gázai övezet határán hétfő délelőtt: a palesztin vörös félhold szerint 28 palesztint lelőtt, míg közel ezren megsebesültek. Az ellen tiltakoznak a palesztinok, hogy ma átköltözik az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe. Azaz az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Összecsapások voltak palesztin tüntetők és izraeli katonák között a Gázai övezet határán hétfő délelőtt. A legfrissebb hírek szerint 918 palesztin sebesült meg az izraeli hadsereg lövéseitől.

Emellett 28 palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák. 

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Hétfőn ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ezen a napon nyílik meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség.

A hétfői tüntetés sérültjei között van hat újságíró, köztük az algériai tévé tudósítója is.

Palesztin tüntető parittyából követ hajít izraeli katonák felé égő gumiabroncsok füstjében a határon lévő szögesdrótkerítés mellett, Gáza városától keletre 2018. május 14-énForrás: MTI/AP/Halil Hamra

Ráadásul ez Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

A tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák több mint 60 embert lőttek agyon.

Hétfőn az izraeli haderő röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

Oroszország attól tart, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a feszültség növekedéséhez vezethet a térségben.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a Hamász egyik tagjának kihallgatásakor kiderült, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Palesztin tüntetők a Gázai övezet és Izrael határánForrás: AFP/Mahmud Hams

A Hezbollah elítélte hétfőn, hogy az amerikai kormány hétfőn áthelyezi Jeruzsálembe az izraeli nagykövetségét. Közben a kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga nagykövetei rendkívüli ülést tartanak a követség áthelyezése miatt.