117 nap alatt mászta meg mind a hét földrész legmagasabb hegyét egy ausztrál hegymászó, aki az Everest hétfői meghódításával rekordidő alatt teljesítette a Seven Summits (Hét Hegycsúcs) néven is emlegetett magashegyi kihívást.

A Himalayan Guides Nepal vállalat munkatársa, Iswari Poudel azt mondta, a Csomolungma alaptáborából érkezett hírek szerint

a 36 éves Steve Plain helyi idő szerint hétfő reggel nagyjából 7 órakor ért fel az Everest csúcsára

két kísérőjével, majd megkezdték az ereszkedést.

A nyugat-ausztráliai Perthből származó Plain a csúcsteljesítményt az Antarktiszon kezdte, ahol január 16-án meghódította a Vinson-hegy csúcsát.

A hófödte KilimandzsáróForrás: Gary Craig / Flickr.com

Ezt követően megmászta Dél-Amerikában az Aconcagua-hegyet, Afrikában a Kilimandzsárót, Indonéziában meghódította a Carstensz Piramisnak is nevezett hegycsúcsot, a Puncak Jayát - amely Óceániával együtt Ausztráliát is jelképezi -, Európában az Elbruszt, és Észak-Amerikában a McKinley-, más néven Denali-hegyet.

A Seven Summits eddigi csúcstartója a lengyel Janusz Kochanski volt, aki tavaly 126 nap alatt teljesítette a kihívást.

Egy hegyi vezetőkből (serpa) álló nyolctagú csapat vasárnap ért fel az Everest csúcsára, hogy a kötelek rögzítésével, valamint az útvonalak megtisztításával előkészítse a terepet a 2018-as tavaszi szezon összes hegymászója számára.

A nepáli hatóságok áprilisban 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák az Everestet.

Az expedíciókban összesen 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek.