Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitotta izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ezzel is jelezve, hogy számára az Izrael fővárosa. Hétfő délelőtt emiatt palesztin tüntetők és izraeli katonák csaptak össze a Gázai övezet határán. Már többtucatnyian meghaltak a véres harcban, a sebesültek száma pedig meghaladja az ezret.

Hétfő reggel kezdődtek az összecsapások a Gázai övezet határán. Mintegy 50 ezer tüntető gyűlt össze a határon.

Ennek oka, hogy ma az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya és tanácsadója a Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség megnyitóünnepségén Arnona városrészben 2018. május 14-énForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A megnyitóra videóüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin-békemegállapodás elérése érdekében.

Jared Kushner, aki egyben Trump közel-keleti főtanácsadója, a megnyitón kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben.
Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült.

Miután a fegyveresek a tömegben lőttek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, hogy a sűrű füstben elrejtőzzenek. A tüntetők a felvételek tanúsága szerint leginkább kövekkel, szikladarabokkal dobálják a katonákat.

The Times of Israel szerint eddig legalább 43 ember halt meg a véres összecsapásban.

Az izraeli katonák azt mondták, hogy mindenképpen megakadályozzák, hogy a tüntetők átlépjék a határt.

Sebesült palesztin tüntetőt visznek hordágyon a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, Hán Junisz város közelében 2018. május 14-én.Forrás: MTI/AP/Adel Hana

A gázai Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint 45 palesztint öltek meg, és több mint 500 sebesült meg a zavargásokban. Más portálok 41 halottról és legalább ezer sérültről írnak.

Hán Junisz, 2018. május 14.Forrás: MTI/AP/Adel Hana

Eddig ez volt a legvéresebb nap Gázában, amióta az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. 

Betlehem, 2018. május 14.Forrás: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Hétfőn az izraeli haderő röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

Betlehem, 2018. május 14.Forrás: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a Hamász egyik tagjának kihallgatásakor kiderült, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez,és miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Hán Junisz, 2018. május 14.Forrás: MTI/AP/Adel Hana

Az izraeli hadsereg szerint mintegy 50 ezer gázai gyűlt össze a határ 12 különböző helyén.