Gyilkosok, gyilkosok - kiabálták az elnöknek és feleségének

government Horizontal Nicaraguan President Daniel Ortega speaks during talks with Nicaragua's Roman Catholic bishops and the opposition in a bid to quell a month of anti-government unrest that has seen more than 50 people killed, in Managua on May 16, 201
Daniel Ortega: Odakinn nem kisangyalok vannak, hanem fegyverek, amelyekkel a rendőrökre lőnek
Vágólapra másolva!
Az éles szembenállás légkörében kezdődött meg szerdán Daniel Ortega nicaraguai elnök, valamint az ország vállalkozói, ellenzéki és civil csoportjainak tíz éve első találkozója.
Vágólapra másolva!

A párbeszéd, amelyben a katolikus egyház vállalta a közvetítő szerepét, azután vált elkerülhetetlenné, hogy a szociális megszorító intézkedések miatt tüntetők és az ellenük bevetett paramilitáris erők összecsapásaiban

több mint 60 ember vesztette életét.

A tárgyalások első fordulóján elnöklő Ortega elnököt szerdán ellenséges skandálók fogadták, amikor feleségével, Rosario Murillo alelnökkel együtt testőrök gyűrűjében megérkezett a helyszínre, egy Managua melletti papneveldébe.

- kiabálták a tiltakozók. A helyszínt mintegy ötszáz rohamrendőr biztosította.

Bizonyíthat

Az éles szembenállás odabenn is gyorsan kialakult, miután a tüntető diákok képviselője, Lesther Aleman belevágott Ortega szavaiba, azt kiabálva, hogy az elnök azzal bizonyíthatja szándékainak komolyságát, ha azonnal véget vet a megtorlásoknak. „Rendelje el most, ebben a pillanatban. A rendőrség, a paramilitáris erők és az ön pártjának a bandái mészárolnak és gyilkolnak. (...) Kevesebb mint egy hónap alatt tönkretette az országot, Somozának ez évekbe tellett” - mondta a diákvezető, Anastasio Somoza nicaraguai diktátorra utalva, akinek hatalmát a sandinista lázadók döntötték meg 1979-ben.

Daniel Ortega: Odakinn nem kisangyalok vannak, hanem fegyverek, amelyekkel a rendőrökre lőnek Forrás: AFP//Inti Ocon

Nem megtorlás, hanem a káosz megfékezése

Ortega azzal felelt, hogy a rendőrség nem megtorolta a tüntetéseket, hanem elejét vette a káosznak. „Ha akarnak, mehetnek rendőrőrsökre támadni, mivel

- mondta, és odavetette a diákoknak, hogy nekik is megvannak a saját fegyveres milicistáik.

A közvetítő Abelardo Mata püspök azonban támogatta a diákok követelését, hogy a rendőrséget rendeljék vissza a laktanyákba, mivel nincsen szó fegyveres forradalomról, amelyet meg kellene fékezni.

Egy hónapja vannak tüntetések

Latin-Amerika második legszegényebb országában április közepén kezdődtek erőszakossá fajuló tüntetések a kormány azon terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált, és visszavonta a tervezett reformot,

a nyugalom nem állt helyre az országban.

A tüntető diákok azóta több demokráciát követelnek egy olyan országban, ahol az állami intézmények túlnyomó többsége Ortega sandinista pártjának a szoros ellenőrzése alatt működik. E követelésüket - csakúgy, mint azt, hogy szolgáltassanak igazságot a megölt tüntetők ügyében - üzleti csoportok és más szervezetek is magukévá tették.

A diákság azzal a feltétellel fogadta el a managuai vezetés tárgyalási ajánlatát, hogy az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) autonóm szerveként működő Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága (IACHR) vizsgálja ki a több tucat ember halálát okozó nicaraguai erőszakhullámot.