Ezek a könyvek gyilkosokat inspiráltak

Horizontal ASSASSINATION ATTEMPT OFFICIAL LIMOUSINE CROWD PRESIDENT TERRORIST ATTACK MUGGING LYING DOWN POLICE BODYGUARD CASUALTY STREET
This photo taken by presidential photographer Mike Evens on March 30, 1981 shows police and Secret Service agents reacting during the assassination attempt on then US president Ronald Reagan, after a conference outside the Hilton Hotel in Washington, D.C.. Reagan was hit by one of six shots fired by John Hinckley, who also seriously injured press secretary James Brady (just behind the car). Reagan was hit in the chest and was hospitalized for 12 days. Hinckley was aquitted 21 June 1982 after a jury found him mentally unstable. / AFP PHOTO / CONSOLIDATED NEWS PICTURES / MIKE EVENS
Vágólapra másolva!
A könyveket kikapcsolódásképpen, szórakozásból vagy tanulási céllal szoktuk olvasni. De mit olvashatnak a gyilkosok? John Lennon gyilkosa Mark David Chapman például, miután a Dakota ház előtt négyszer hátba lőtte Lennont, leült a ház lépcsőjére és halálos nyugalomban elkezdte olvasni a Zabhegyező című regényt, és le sem tette a rendőrök megérkezéséig. Nyolc olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amelyek valahogy kapcsolatba hozhatók gyilkosokkal vagy gyilkosságokkal.
Vágólapra másolva!

Zabhegyező - J.D. Salinger

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen, s ezért mindenünnen kitaszított kamasz háromnapos kálváriája.

A Lennon-gyilkosságon kívül ez a kultikus könyv több más híres gyilkosságnál feltűnt. Mark David Chapman a huszonhetedik fejezetnek titulálta a Lennon-gyilkosságot a huszonhat fejezetes regényben. A tárgyalásán és vallomásában is a könyvből emelt ki egy sort, és a kihallgatásán is azt állította: a könyv inspirálta arra, hogy meggyilkolja a híres zenészt.

Mark David Chapman Forrás: AFP/Ho

John Hinckley Jr., aki Ronald Reagan elnök ellen követett el merényletet, szintén olvasta a könyvet. A nyomozók megtalálták a regény egyik példányát Hickley szobájában. Az inspirációját mégis egy filmtől kapta. Hinckley menthetetlenül szerelmes lett Martin Scorsese a Taxisofőr című filmjének fiatal sztárjába, Jodie Fosterbe. Állítása szerint a filmben történt események ösztönözték arra, hogy az elnökre támadjon.

A Ronald Reagan elnök elleni merénylet Forrás: AFP/Mike Evens

Robert Brando, aki 1989-ben otthona bejáratánál agyonlőtte Rebecca Schaeffer színésznőt, szintén a Zabhegyező-t olvasta.

Sátáni versek - Salman Rushdie

Salman Rushdie könyve több haláleseményt is előidézett. 1989-ben Pakisztánban hat, a könyv ellen tiltakozó tüntető halt meg. Őket tizenegy másik követte Mumbaiban.

1991-ben a könyv japán fordítóját találták holtan. Törökörszágban a könyv török fordítója halt meg egy hotelben keletkezett tűzben. Az olasz fordítót megszúrták, de ő csodával határos módon túlélte a támadást.

Salman Rushdie

Több tucat olyan könyvesboltba dobtak égő fáklyákat, ahol a könyvet árulták. A The Riverdale Press New York-i irodája a porig égett, mikor állást foglaltak a könyv mellett az egyik cikkükben.

A lepkegyűjtő - John Fowles

Christopher Wilder sorozatgyilkos 1980-as években nyolc fiatal lányt rabolt el és ölt meg, és aztán végzett magával is. A férfi személyes tárgyai között találták meg A lepkegyűjtő című könyvet.

A Kansas City mészáros néven ismert sorozatgyilkos Robert Berdella elrabolt, megkínzott, megerőszakolt majd megölt legalább hat férfit.

Berdella a kollektor nevet is magán viseli, amit a könyv eredeti címel, a The Collector miatt kapott.

Leonard Lake és Charles Ng elraboltak, majd megöltek harminc nőt, a vallomásuk alapján a könyv inspirálta őket erre.

Rage - Stephen King

1988-ban Jeffrey Lyne Cox kicsalta tanárát az osztályteremből, majd bezárta társait a terembe. A fiatalok végül kiszabadultak.

Stephen King Forrás: Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages/Ulf Andersen

1989-ben Dustin Pierce tartotta fogva osztálytársait közel kilenc órán át, mire kiszabadították őket. A könyvet olvasta, mielőtt bezárta társait.

Barry Loukaitis 1996-ban zárta be diáktársait egy terembe, és míg fogságban tartotta őket, a könyvből olvasott fel nekik. Ez a túszdráma végül három áldozattal járt.

Michael Carneal egy évvel később megölte három társát, és további kettőt súlyosan megsebzett az iskolai imakörből.

Az író, Stephen King 1999-ben maga kérte, hogy ne nyomtasanak többet a könyvéből.

Amerikai psycho - Bret Easton Ellis

A tizennégy éves Michael Hernandez a könyv hatására, a regény főszereplőjének mimikáját használva késsel támadt osztálytársára, aki belehalt a sérüléseibe.

Gépnarancs - Anthony Burgess

1973-ban egy tizenhat éves angol fiú öltözött be a könyvben szereplő banda ruházatába, majd agyonszurkált egy másik, fiatalabb fiút.

Részlet a Clockwork Orange című filmjéből Forrás: --

John Ricketts szintén a banda tagjának öltözött, majd egy nőt kezdett molesztálni.