Lövöldözés volt egy texasi iskolában

Videóról készült felvétel mentő- és tűzoltóautókról a texasi Santa Fé város középiskolájánál.
Vágólapra másolva!
Lövöldözés miatt riasztották a rendőrséget Texas államban egy Santa Fe-i középiskolához. A tettest már elkapták, a legfrissebb hírek szerint minimum nyolcan meghaltak.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés volt péntek reggel egy texasi iskola művészeti óráján.

Az ABC13-nak egy diák azt mondta, hogy egy fegyveres férfi lábon lőtt egy diáklányt, azonban mint utólag kiderült, több halálos áldozat is van.

A legfrissebb hírek szerint tizen meghaltak.

A halottak között kilenc tanul és egy tanár van. A sérültek között két rendőr is van. A Sante Fé-i rendőrség Facebook-posztja szerint többen megsérültek a halálos áldozatok mellett, köztük egy rendőr is.

Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak,

egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri - feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr - állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.

A rendőrök robbanóeszközöket is találtak az iskolában és környékén,

feltehetően a lövöldöző helyezhette el őket. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, és mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy az FBI helyi irodáját.

A rendőrök egy másik diákot is őrizetbevettek a lövöldözés kapcsán, de őt nem gyanúsítottként, hanem lehetséges célszemélyként kezelik.

Videóról készült felvétel mentő- és tűzoltóautókról a texasi Santa Fé város középiskolájánál. Forrás: MTI/AP/KTRK-TV ABC13/

Mentőautók, sőt három mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

A környéket lezárták, a Galveston megyei rendőrség nagy erőkkel vonult ki,

a tettest azóta elkapták.

A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt, hogy az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit.

Médiaértesülés szerint az elkövető állítólag a 17 éves Dimitrios Pagourtzis, aki az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.

A KHOU arról számolt be, hogy Pagourtzis közösségi médiában fegyverek fotóit töltötte fel, és nemrég egy "Born to Kill" feliratú pólóról is töltött fel képet.

Santa Fé, 2018. május 18. A kimenekített diákokat és tanárokat átszállították az Alamo gimnáziumba. Forrás: MTI/AP/KTRK-TV ABC13/

Az iskolába 1400 diák tanul, őket és a tanárokat elkezdte kimenekíteni a rendőrség, az FBI is a helyszínen van.

Donald Trump amerikai elnök is reagált, szerinte

A kiszabadított diákokat az Alamo Gym nevű helyre szállították, ahol újra találkozhatnak szüleikkel.

Az egyik tévétársaság élőben is közvetítette az eseményeket:

Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy

a rendőrök két fegyvert találtak,

egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket. A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.

Ez volt a 22. iskolai lövöldözés csak 2018-ban.