Megvan a hawaii vulkánkitörés első súlyos sérültje. A Kilauea vulkán még mindig tombol.

A Kilauea tűzhányó még május 3-án tört ki. Azóta 2000 embert telepítettek ki, a láva ellepte az utcákat és a házakat. A vulkán repedéseiből mérgező gázok törnek fel, veszélyeztetve a lakosságot.

A láva és a mérgező gázok mindent elpusztíthatnakForrás: MTI/ap/U.S. Geological Survey/

A férfi a vulkánkitörés első súlyos sérültje. Egy lávadarab találta el a lábát, és szilánkosra törte csontjait - mondta Janet Snyder helyi önkormányzati szóvivő.

A lávadarabok akár egy hűtőszekrény súlyával is vetekednek, még a kisebbek is könnyedén végezhetnek egy emberrel.

Ráadásul most újabb gonddal küzdenek a hatóságok. A lávakitörés elzárhatja azt az utat, amin az érintett partvidéken élők el tudnának menekülni. Ezért egy olyan utat próbálnak megtisztítani a szakemberek, amelyet négy éve öntött el egy lávafolyam, de megfelelő lehetne menekülési útvonalnak.

Ha tovább romlik a helyzet, a Nemzeti Gárda elrendelheti a kötelező kitelepítést.

A legújabb kitöréssel egy három kilométeres hamufelhő keletkezettForrás: AFP

A kitörés eddig 44 házat pusztított el. A vulkán egyelőre 5-6 méter magasságban lövell ott, ahol kitört a felszínre, azonban a szakértők azt mondják, ez akár 200 méteresre is megnőhet.

Az éjjel a tűzhányó csúcsán ismét volt egy robbanásszerű kitörés, amely három kilométeres hamufelhőt lövellt fel az égbe. További kitörések sorozatára számítanak még, amik hamuval és füsttel lephetik az egész Nagy-szigetet.