Újabb szabálytalanságokra gyanakodnak a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál. A hatóság brémai kirendeltségénél feltárt esetek után további tíz kirendeltségen indítanak vizsgálatot - jelentették be vasárnap Berlinben.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a Brémában feltárt szabálytalanságok nyomán indított ellenőrzés alapján az 50 kirendeltség közül 10-nél állapították meg, hogy az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya 10 százalékot meghaladó mértékben eltér az országos átlagtól, ezért ezeknél a kirendeltségeknél vizsgálatot indítanak, összesen 8500, szúrópróbaszerűen kiválasztott menedékjogi eljárást tekintenek át.

Migránsok NémetországbanForrás: AFP/Christof Stache

A szóvivő elmondta, hogy az országos átlagtól felfelé és lefelé is tapasztaltak 10 százaléknál nagyobb eltérést, vagyis egyes kirendeltségeknél szokatlanul sok, más kirendeltségeken szokatlanul kevés menedékkérő kapott valamilyen - Németországban maradásra feljogosító - menedékjogi státuszt.
A brémai kirendeltség korábbi vezetője ellen az ügyészség nyomoz azzal a gyanúval, hogy

legkevesebb 1200 menedékkérőt menedékjogi státuszhoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket.

A BAMF az ügyészségi nyomozástól függetlenül áttekinti a kirendeltségen 2000 óta pozitívan elbírált valamennyi menedékjogi kérelem ügyét, mintegy 18 ezer eljárást, a feladatra egy 70 szakemberből álló munkacsoportot alakítottak.
A Bild am Sonntag című vasárnapi lap azt írta, hogy az áprilisban nyilvánosságra került brémai ügy miatt Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter leváltotta a migrációs ügyekkel és a menekültügyi hatósággal foglalkozó osztály vezetőjét. 
Egy másik vasárnapi lap, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) arról írt, hogy Horst Seehofer „dühöngött”, amikor végül tudomást szerzett a szabálytalanságokról, amelyek az ügyészség szerint a korrupció gyanúját is felvetik.