Gázmérgezés egy dél-ukrajnai iskolában

2018.05.21. 16:04

Több tucat gyerek lett rosszul a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv egyik iskolájában hétfőn az után, hogy ismeretlen, szúrós szagú aeroszolos gázpermet került a levegőbe - közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

Szem- és légúti irritáció miatt eddig 36 gyerek került kórházba, az iskola négyszáz tanulóját evakuálták. Illjana Pacjuk, a katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegének szóvivője a 112 Ukrajna hírtelevízió műsorában azt mondta, hogy a panaszokkal kórházba szállított gyermekek nincsenek életveszélyben.

A riasztás után a katasztrófavédelem radiológiai és vegyi mozgó laboratóriumának munkatársai a helyszínen elvégezték a szokásos vizsgálatokat, de egészségre káros anyagot már nem találtak a levegőben. A vizsgálatokat azonban tovább folytatják.
A rendőrség szintén nyomozást indított.
Két hete történt hasonló eset Ukrajnában, akkor május 8-án több mint félszáz gyereket és két tanárt szállítottak kórházba a Kijevtől délkeletre fekvő Cserkaszi megyeszékhely egyik általános iskolájából, miután

tizenheten egymás után sorra vesztették eszméletüket az iskola udvarán tartott reggeli sorakozó közben. Hányingerrel, szédüléssel, illetve fejfájással járó mérgezéses tünetekkel összesen 54 gyermek és négy felnőtt került kórházba, közülük 11 gyermek az intenzív osztályra. A hatóságok nagy erőkkel indítottak vizsgálatot, egyelőre azonban semmi hír arról, hogy bármit is kiderítettek volna a mérgezéses rosszullétek okáról.