Másfélszeresére nőtt az ópiummák termőterülete Afganisztánban

2018.05.22. 04:34

Jelentősen megnőtt és elérte a 328 ezer hektárt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban 2017-ben - derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy évvel korábban még 201 ezer hektáron termesztettek ópiummákot a becslések szerint a közép-ázsiai országban. Az eltelt egy évben mintegy 127 ezer hektárral növekedett a termesztési terület, amire csak 2009 és 2010 között volt példa - közölte az afganisztáni ópium megfigyelő szolgálat. A megfigyelést az afgán hatóságok az UNODC-vel karöltve végzik.

Az ópiummák termőterülete szinte minden, hagyományosan ezt a növényt termesztő tartományban emelkedett. A déli Hilmend tartományban például 63 700 hektárral, mintegy 79 százalékkal bővült a művelési terület. Ez az országos növekedési szintnek az 50 százaléka. Ennek megfelelően az országban feltételezhetően az ópium előállítási potenciál is a 2016-os 4800 tonnáról 9000 tonnára szökhetett egy évre rá.

A jelentés szerint tényezők sokasága járul hozzá ahhoz, hogy a termelők az ópiummák termesztésével igyekezzenek előteremteni a megélhetésükhöz szükséges eszközöket. Ezek egyike a politikai bizonytalanság, továbbá a kormányzati ellenőrzés hiánya. További tényező a megnövekedett gazdasági bizonytalanság, különösen az északi tartományokban, ahol az elmúlt években bővült leginkább az ópiumtermelés. Mindezekhez hozzájárul az általános szegénység, valamint az érzékenység a külső gazdasági változásokra, ami párosul a nemzetközi erők kivonásának gazdasági következményeivel.

Az ópium - a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve - a heroin alapanyaga. Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát. A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban.