Öt év börtönt kapott a tibeti boltos, mert nyilatkozott a New York Timesnak

Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítélte egy kínai bíróság Tasi Vangcsuk tibeti boltost szakadár eszmék terjesztésének vádjával, amiért a férfi egy dokumentumfilmben arról beszélt, hogy Kínában hanyatlik a kultúra és a nyelv.
Vágólapra másolva!

Liang Hsziao-csün, Tasi Vangcsuk ügyvédje elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy védence fellebbezni akar az ítélet ellen.

Jogvédő csoportok elítélték az ítéletet arra hivatkozva, hogy a férfi nem követett el semmilyen bűncselekményt, sem a nemzetközi jog, sem a kínai alkotmány értelmében.

A 32 éves Tasit 2016-ban vették őrizetbe, két hónappal azután, hogy a videofelvétel és a cikk megjelent, és idén januárban állították bíróság elé. Tagadta az ellene felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát.

A vizsgálati fogságot is figyelembe véve Tasi büntetése 2021-ben jár le, nem ritka azonban, hogy a kínai politikai foglyokat további korlátozásokkal, közöttük házi őrizettel sújtják.


Az eset rávilágít arra, mennyire érzékeny a tekintélyelvű kormányzat az etnikai kisebbségekkel - mindenekelőtt a tibetiekkel kapcsolatos kérdésekre, illetve arra, milyen veszélynek teszik ki magukat azok, akik a külföldi sajtóban bírálják a kínai kormány politikáját - mutatott rá az AP.

A Himalájában fekvő Tibet szinte teljesen elzárt a külföldi újságírók előtt, de jogvédő szervezetek jelentették, hogy egyre nagyobb a nyomás a mandarin nyelv népszerűsítése érdekében az oktatásban és a foglalkoztatásban, így a tibetiek kiszorítva érzik magukat a munkaerőpiacról.

- szögezte le Joshua Rosenzweig, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kelet-ázsiai kutatási igazgatója.

A kínai hatóságok nem engedtek be külföldi diplomatákat és riportereket Tasi tárgyalására, fogva tartását az ENSZ emberi jogi szakértői is elítélték, és a felmentését követelték.