Az iráni elnök feloldaná a nők stadionlátogatási tilalmát

Vágólapra másolva!
Haszan Róháni iráni elnök kedden kezdeményezte, hogy oldják fel a nők számára elrendelt stadionlátogatási tilalmat.
Vágólapra másolva!

A politikus közleményében hangoztatta, hogy nem kellene különbséget tenni nő és férfi között az iszlám vallásban, és ezért a nőket is be kellene engedni a sportrendezvényekre. A nyilatkozat szerint Róháni erről akkor beszélt, amikor iráni atlétákkal találkozott hivatalában.

Iránban 39 éve nem engedik be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése. Az ország befolyásos egyháza úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a futballstadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek, hogy ilyenkor "útszéli szavakat" kiabálnak.
Róháni elutasítja ezt az álláspontot mondván, hogy a nőket nem lehet azért büntetni, mert a férfiak otromba módon viselkednek a sportrendezvényeken.

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök azt javasolta, alakítsanak ki külön szektorokat a nőknek vagy a családoknak az iráni stadionokban, hogy így vessenek véget a tilalomnak. Az egyház azonban elvetette ez utóbbi indítványt.

Az elmúlt hónapokban egyre többen tiltakoztak a nőket a stadionlátogatástól eltiltó rendelkezés ellen, különösen azután, hogy tavaly szeptemberben a 2018-as labdarúgó világbajnokság ázsiai selejtezősorozatában Irán Szíria csapatát fogadta Teheránban. A mérkőzésre a szíriai nőket beengedték, de az irániakat nem. A történteket később az iráni parlament sajnálatos és bántó megkülönböztetésnek minősítette.