A német belügyminiszter bezárta a korrupt bevándorlási irodát

Vágólapra másolva!
Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter azt mondta, felfüggesztették a menedékjogi kérelmek elbírálását a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségén az intézménynél történt jogsértések miatt.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint a BAMF 4568 menedékjogi eljárás felülvizsgálatával ellenőrizte a brémai kirendeltség munkáját, és kimutatta, hogy

két ügyvédi iroda közreműködésével szándékosan megszegtek jogszabályokat és belső szolgálati előírásokat.

Így súlyosan sérült a kirendeltség „integritásába és eljárásainak minőségébe vettet bizalom”, ezért az ügyben indított további belső, valamint a Szövetségi Számvevőszék által indított külső, független ellenőrzés és a brémai ügyészség nyomozásának lezárásáig

felfüggesztik a további menedékjogi kérelmek elbírálását.

Horst Seehofer azt is mondta, hogy az eset tanulságaként kiegészítik a BAMF-nál tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszert, így

ezentúl szúrópróbaszerűen felülvizsgálják a lezárt menedékjogi eljárások 10 százalékát,

és automatikusan ellenőrzést indítanak minden kirendeltségnél, amelynél az elfogadott kérelmek aránya 10 százaléknál nagyobb mértékben eltér az országos átlagtól.

A miniszter azt mondta, hogy „kezdettől fogva a brémai ügy kíméletlen feltárására” törekszik, ezért a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának május 29-i rendkívüli ülésén is részt vesz a BAMF elnökével, Jutta Cordttal együtt.

A brémai BAMF-kirendeltség korábbi vezetője ellen ügyészségi eljárás indult azzal a gyanúval, hogy legkevesebb

1200 menedékkérőt menedékjogi státuszhoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket.

Az ügy áprilisban jutott nyilvánosságra.

Szerdán a Bild című lap azt írta, hogy a brémai ügyészség Jutta Cordt ellen is nyomozást indított.

Napközben kiderült, hogy a lap tévesen tájékoztatta olvasóit, az ügyészség nem nyomozást indított, hanem vizsgálja, hogy kell-e eljárást indítani egy feljelentés nyomán, amelyet a BAMF elnöke ellen tettek.