Meghalt egy hegymászó a Yosemite Nemzeti Parkban

kalifornia, usa, egyesült államok, yosemite völgy, yosemite nemzeti park
View of the Yosemite Valley from the Tunnel View viewing platform with the rocks 'El Capitan' (L) and 'Half Dome' (back) in Yosemite National Park in California, USA, 02 September 2013. Photo: Alexandra Schuler
Vágólapra másolva!
Egy férfi meghalt, miután hegymászás közben megcsúszott a vizes köveken, és a mélybe zuhant. A holttestére másnap találtak rá.
Vágólapra másolva!

A férfi és a társa a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park jelképének számító Half Dome sziklát akarták megmászni. A "fél kupola" csúcsa kábeles útvonalon közelíthető meg.

A baleset hétfőn történt, helyi idő szerint délután fél öt körül. A hatóságok szerint

a két hegymászó a szikla legmeredekebb oldalán próbált feljutni a csúcsra, esős időben.

Hiába a kihelyezett segítő kábelek, a férfi mászás közben megcsúszott, és a mélybe zuhant. A társát sértetlenül kimentették az ösvényről.

A Yosemite Nemzeti Park, háttérben a Half Dome szikla Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexandra Schuler

A hatóságok szerint nem tudni, hogy épp esett-e az eső, amikor a baleset történt, de az sziklák vizesek voltak - írja az ABC.

Évente több ezren vállalkoznak a 23 kilométeres túrára.

2011 óta ez volt az első halálos baleset a kábeles túraösvényen, abban az évben egy 26 éves kaliforniai nő halt szörnyet. A félgömbalakú szikla megmászása 2009-ben és 2007-ben is egy-egy emberéletet követelt, ezen évek nyarán egy kaliforniai és egy japán férfi vesztette életét.