14 papot függesztettek fel Chilében szexuális zaklatás gyanúja miatt

Vágólapra másolva!
Szexuális visszaélés gyanúja miatt a chilei katolikus egyház felfüggesztett tisztségéből 14 papot – jelentette be szerdán a közép-chilei rancaguai egyházmegye.
Vágólapra másolva!

A döntést az egyházmegye 68 papjának találkozóját követően jelentették be. "Óvintézkedéseket fogadtak el" – közölte az újságírókkal Gabriel Becerra, Rancagua püspöki helynöke, utalva arra, hogy az érintettek állítólag szexuális visszaéléseket követtek el.

A bejelentést megelőzően a Canal13 nevű chilei televíziós csatorna bemutatott egy oknyomozó riportot, amelyben a helyi prelátusok egy csoportja által elkövetett szexuális visszaélésekről számolt be.

A Vatikán kedden bejelentette, hogy Ferenc pápa hamarosan a chilei papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak, köztük papoknak egy újabb csoportját fogadja június 1. és 3. között. A katolikus egyházfő májusban már találkozott három emberrel, akik áldozatai voltak egy santiagói pap által elkövetett zaklatásnak, őt azzal vádolják, hogy szexuális visszaélést követett el kisfiúkkal szemben a hetvenes és nyolcvanas években.

Ferenc pápa április közepén nyílt levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a megrázó pedofilbotrányok tisztázására.

Ennek céljából a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek korábbi értékelésében.

A katolikus egyházfő ezzel vélhetően arra utalt, hogy januári chilei látogatásán még azt mondta: semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét. Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima befolyásos pap által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött.

A latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt a múlt héten tartott vatikáni válságtanácskozáson a chilei püspöki kar felajánlotta lemondását.