Elfogták a francia terroristát, aki a nizzai terrortámadást vállalta

2018.05.24. 18:02

Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam nevében – közölte az SDF csütörtökön.

Az SDF hírszerzési egysége a május 19-i művelet keretében elfogta az Iszlám Állam egy csoportját, amelyet az Abu Oszama al-Faranszi néven is ismert Adrien Guihal vezetett – tudatta a kurd-arab ernyőszervezet.

A francia férfit feleségével együttfogták el a dzsihadista szervezet korábbi szíriai fellegvárában, amelyet az SDF tavaly nyáron szabadított fel.

Adrien GuihalForrás: AFP/-

Adrien Guihalt 2012-ben négy év börtönre ítélték Franciaországban, emellett felfüggesztett börtönbüntetést is kapott egy robbanásos merénylet kiterveléséért. A férfi ezután menekült Szíriába és Irakba, hogy a két országban jelentős területeket 2014-ben elfoglaló Iszlám Állam oldalán harcoljon.

Ő volt az, aki vállalta az Iszlám Állam nevében a dél-franciaországi Nizzában elkövetett gázolásos merénylet elkövetését.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon mintegy 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. Mielőtt az elkövetővel végeztek a hatóságok, a merénylő 86 embert gyilkolt meg. Ezután vállalta a merényletet az Iszlám Állam nevében a most elfogott terrorista, Adrien Guihal.