Bebizonyították, hogy az oroszok lőtték le a malajziai utasszállítót

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Biztos, hogy egy orosz rakéta találta el a 2014-ben lezuhant maláj utasszállítót. Ezt most jelentette be az esetet vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, amely négy évig vizsgálta a rendelkezésre álló felvételeket. Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont az orosz fegyveres erők egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon.
Vágólapra másolva!

A malajziai légitársaság utasszállító gépe 2014-ben zuhant le Ukrajna felett.

A tragédiában mindenki meghalt a fedélzetén,

összesen 298 holttestet találtak a roncsok között.

Eddig csak sejteni lehetett, hogy a végzetes lövést orosz katonák adták le, de most egy nemzetközi nyomozócsoport 4 év nyomozás után bizonyítékot talált arra, hogy a gépet egy orosz rakéta találta el - írja a BBC News.

A gép az orosz-ukrán határ közelében zuhant le Forrás: AFP/Bulent Kilic

A gép Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, és az orosz-ukrán határ közelében zuhant le.

A szeptember 11-i terrortámadások óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófa.

Egy vizsgálat már 2015-ben kimondta, hogy a gépet egy Buk-típusú rakétarendszerrel lőtték ki, de az nem tisztázta, hogy azt orosz vagy ukrán fegyverből származik-e.

Most a csoport azt állítja, hogy a rakéta egy kurszki orosz csoporthoz tartozott (53-ik légelhárító dandár), amely az orosz-ukrán összecsapások közepette találta el a gépet.

Erre a következtetésre úgy jutott a vizsgálóbizottság, hogy az összes rendelkezésre álló fotót és felvételt megvizsgálták, amelyek azt bizonyítják, hogy egy Kurszkba tartó, az orosz szeparatistákhoz tartozó konvoj szállította a rakétákat.

Oroszország korábban azt közölte, hogy egyik fegyverükből sem adtak le lövést az utasszállítóra.

A gép lelövése akkoriban tovább rontotta az orosz-ukrán viszonyokat,

az orosz szeparatisták kezdetben nem is engedtek senkit a gép közelébe,

majd állítólag ők szállították el vizsgálatra 38 áldozatot, ami többekben gyanút keltett.

Oroszország reakciója

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta a vádakat: "Az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon". A tárca rámutatott, hogy Moszkva a holland rendvédelmi szervekkel együttműködve, egyebek között teljes körű tesztekkel is megerősített, "kimerítő bizonyítékokat" szolgáltatott, amelyek "egyértelműen arra mutatnak rá", hogy a Hollandiából felszállt Boeing utasszállító Ukrajna feletti megsemmisítéséért éppen hogy ukrán Buk légvédelmi rakétarendszer-egységek felelősek.

"Mi több, a nemzetközi vizsgálócsoportnak átadtuk a 2014. július 17-én a Rosztov megyei Uszty-Donyeckij község közelében működő, Utyosz-T útvonalkövető rádiólokátor-komplexumtól kapott, megszakítás nélküli elsődleges (feldolgozatlan) adatokat. A radar adataiban nem volt felfedezhető semmilyen légi tárgy közelítése a Boeing utasszállítóhoz keleti irányból, így Sznyezsnoje vagy Pervomajszkoje település felől sem" – állítja a minisztérium.

A nemzetközi szakértőcsoport előzetes jelentését "nem támasztják alá bizonyítékok", az csak "sajnálatra ad okot", a célja pedig Oroszország lejáratása.

A csoport figyelmen kívül hagyta a Moszkva által rendelkezésére bocsátott anyagok jelentős részét, egyebek között azt a tényt is, hogy orosz részről a nyomozás érdekében feloldották a Buk rendszerhez tartozó rakéták műszaki adatainak titkosítását, valamint megosztották a holland hatóságokkal a rakétákat gyártó Almaz-Altej cég teljes körű felmérésének eredményét.

Az orosz diplomaták sérelmezték, hogy a vizsgálat eredményét nem befolyásolták az orosz rádiólokációs megfigyelés által rendelkezésre bocsátott "meghamisíthatlan és megmásíthatlan" adatok. A szakértők ehelyett a Bellingcat bloggercsoport által fabrikált anyagokra támaszkodtak.

Eduard Baszurin, a függetlenségét 2014-ben önhatalmúlag kikiáltó "Donyecki Népköztársaság" egyesített parancsnokságának helyettes vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a szakadár erők "semmilyen orosz fegyverzettel, beleértve a Bukokat", sem most nem rendelkeznek, sem akkor nem rendelkeztek. Baszurin úgy vélekedett, hogy a szovjet korszakban gyártott és Ukrajnában is rendszerbe állított Buk-rendszerek rakétáinak hovatartozását a cél eltalálása után gyakorlatilag lehetetlen megállapítani.