Bebizonyították, hogy az oroszok lőtték le a malajziai utasszállítót

2018.05.24. 13:31

Biztos, hogy egy orosz rakéta találta el a 2014-ben lezuhant maláj utasszállítót. Ezt most jelentette be az esetet vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, amely négy évig vizsgálta a rendelkezésre álló felvételeket. Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont az orosz fegyveres erők egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon.

A malajziai légitársaság utasszállító gépe 2014-ben zuhant le Ukrajna felett.

A tragédiában mindenki meghalt a fedélzetén,

összesen 298 holttestet találtak a roncsok között.

Eddig csak sejteni lehetett, hogy a végzetes lövést orosz katonák adták le, de most egy nemzetközi nyomozócsoport 4 év nyomozás után bizonyítékot talált arra, hogy a gépet egy orosz rakéta találta el - írja a BBC News.

A gép az orosz-ukrán határ közelében zuhant leForrás: AFP/Bulent Kilic

A gép Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, és az orosz-ukrán határ közelében zuhant le.  A szeptember 11-i terrortámadások óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófa.

Egy vizsgálat már 2015-ben kimondta, hogy a gépet egy Buk-típusú rakétarendszerrel lőtték ki, de az nem tisztázta, hogy azt orosz vagy ukrán fegyverből származik-e.

Most a csoport azt állítja, hogy a rakéta egy kurszki orosz csoporthoz tartozott (53-ik légelhárító dandár), amely az orosz-ukrán összecsapások közepette találta el a gépet.

Erre a következtetésre úgy jutott a vizsgálóbizottság, hogy az összes rendelkezésre álló fotót és felvételt megvizsgálták, amelyek azt bizonyítják, hogy egy Kurszkba tartó, az orosz szeparatistákhoz tartozó konvoj szállította a rakétákat.

Oroszország korábban azt közölte, hogy egyik fegyverükből sem adtak le lövést az utasszállítóra.

A gép lelövése akkoriban tovább rontotta az orosz-ukrán viszonyokat,az orosz szeparatisták kezdetben nem is engedtek senkit a gép közelébe, majd állítólag ők szállították el vizsgálatra 38 áldozatot, ami többekben gyanút keltett.

Oroszország reakciója

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta a vádakat: "Az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon". A tárca rámutatott, hogy Moszkva a holland rendvédelmi szervekkel együttműködve, egyebek között teljes körű tesztekkel is megerősített, "kimerítő bizonyítékokat" szolgáltatott, amelyek "egyértelműen arra mutatnak rá", hogy a Hollandiából felszállt Boeing utasszállító Ukrajna feletti megsemmisítéséért éppen hogy ukrán Buk légvédelmi rakétarendszer-egységek felelősek.

"Mi több, a nemzetközi vizsgálócsoportnak átadtuk a 2014. július 17-én a Rosztov megyei Uszty-Donyeckij község közelében működő, Utyosz-T útvonalkövető rádiólokátor-komplexumtól kapott, megszakítás nélküli elsődleges (feldolgozatlan) adatokat. A radar adataiban nem volt felfedezhető semmilyen légi tárgy közelítése a Boeing utasszállítóhoz keleti irányból, így Sznyezsnoje vagy Pervomajszkoje település felől sem" – állítja a minisztérium.

A nemzetközi szakértőcsoport előzetes jelentését "nem támasztják alá bizonyítékok", az csak "sajnálatra ad okot", a célja pedig Oroszország lejáratása. A csoport figyelmen kívül hagyta a Moszkva által rendelkezésére bocsátott anyagok jelentős részét, egyebek között azt a tényt is, hogy orosz részről a nyomozás érdekében feloldották a Buk rendszerhez tartozó rakéták műszaki adatainak titkosítását, valamint megosztották a holland hatóságokkal a rakétákat gyártó Almaz-Altej cég teljes körű felmérésének eredményét.

Az orosz diplomaták sérelmezték, hogy a vizsgálat eredményét nem befolyásolták az orosz rádiólokációs megfigyelés által rendelkezésre bocsátott "meghamisíthatlan és megmásíthatlan" adatok. A szakértők ehelyett a Bellingcat bloggercsoport által fabrikált anyagokra támaszkodtak.

Eduard Baszurin, a függetlenségét 2014-ben önhatalmúlag kikiáltó "Donyecki Népköztársaság" egyesített parancsnokságának helyettes vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a szakadár erők "semmilyen orosz fegyverzettel, beleértve a Bukokat", sem most nem rendelkeznek, sem akkor nem rendelkeztek. Baszurin úgy vélekedett, hogy a szovjet korszakban gyártott és Ukrajnában is rendszerbe állított Buk-rendszerek rakétáinak hovatartozását a cél eltalálása után gyakorlatilag lehetetlen megállapítani.