Bosznián keresztül is özönlenek a migránsok Európába

2018.05.24. 09:34

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Bosznia-Hercegovina nagyszámú muszlim lakossága és széteső politikai irányítása miatt veszélyes tranzitország lehet a migráció szempontjából.

Speidl Bianka az M1 műsorában arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók új útvonalon, Albániából Montenegrón keresztül jutnak be az országba.

Migránsok a BalkánonForrás: MTI/EPA/Nake Batev

Egy másik változás, hogy jelenleg több migráns érkezik a török-görög határnál a Marica folyón keresztül, mint a Földközi-tengeren.Bosznia-Hercegovina decentralizált állam, a központi hatalom befolyása csekély, és nem rendelkezik hatósággal, amely mérné a bevándorlás mértékét és hiteles adatközlésre alkalmas lenne - mondta a kutató.

Az migrációs hullám nem hasonlítható a 2015-ben tapasztalthoz, de így is hetente 400-500 bevándorló érkezik az országba – tette hozzá.

Speidl Bianka szerint ezek ellenére Bosznia-Hercegovina mindent megtesz, hogy kontroll alatt tartsa a migrációs krízist, katonákat vezényel ki határvédelemre, új befogadóállomásokat alakít ki, és a határvédő kerítések megépítését is kilátásba helyezte.