Trump lemondta a Kim Dzsongunnal való találkozót

2018.05.24. 15:59

Mégsem találkozik Donald Trump és Kim Dzsongun. Az amerikai elnök hivatalos levélben mondta le a szingapúri csúcsot többek között az észak-koreai vezető ellenséges viselkedésére hivatkozva, de reméli, később meg tudnak egyezni – írja a Fox News.

Az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor június 12-én találkozott volna Szingapúrban.

Sajnálatos módon a legutóbbi nyilatkozatában érzékelhető borzalmas düh és nyílt ellenségesség miatt nem tartjuk helyénvalónak a régóta tervezett találkozó megtartását – írta Trump a Kim Dzsongunnak küldött hivatalos levelében, amelyet a Fehér Ház tett közzé Twitteren.

„Úgy éreztem, csodálatos párbeszéd kezdődött meg közöttünk, és végül is egyedül a párbeszéd az, ami számít”. Kifejezve készségét egy későbbi találkozóra, Trump megköszönte az amerikai foglyok szabadon bocsátását, amelyet „csodaszép gesztusnak” nevezett.

„Ha megváltoztatja véleményét e nagyon fontos találkozóra vonatkozóan, kérem, ne habozzék hívni vagy írni. A világ, és különösen Észak-Korea nagyszerű lehetőséget veszített el a tartós békére, a felvirágzásra és a jólétre. Ez az elszalasztott lehetőség igazán szomorú pillanat a történelemben” – zárta sorait az amerikai elnök.

Kim Dzsongun és Donald TrumpForrás: AFP

Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével. 

Egész héten nőtt a feszültség a két ország között

Trump már kedden jelezte, hogy elmaradhat a találkozó, mielőtt Mun Dzsein dél-koreai államfővel tárgyalt.

Később Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napok kapcsolatfelvételi kísérletei, amelyek a szingapúri csúcstalálkozó előkészítését szolgálták volna, sikertelenek voltak, Phenjanból ugyanis egyetlenegyszer sem érkezett válasz.

Utalt az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettese, Cso Szonhui egyik nyilatkozatára is, amelyben azt hangoztatta, hogy „teljes egészében az Egyesült Államok döntésétől és viselkedésétől függ, hogy találkozunk-e, akár egy konferenciateremben, akár egy nukleáris összeütközés során.”

A nyilatkozatot a KCNA észak-koreai állami hírügynökség tette közzé, amelyben Mike Pence amerikai alelnököt „politikai fajankónak” minősítette, utalva Pence hétfői, a Fox televízióban elhangzott interjújára, amelyet „zabolátlannak” és „arcátlannak” nevezett.

Mike Pence a kifogásolt interjúban arról beszélt, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval szóba került az úgynevezett „Líbia-modell” is, vagyis, ha Kim Dzsongun nem köt megállapodást az Egyesült Államokkal, akkor a helyzet úgy végződhet, mint Líbiában. A riporternő kérdésére, hogy ez vajon értékelhető-e fenyegetésként, az amerikai alelnök megerősítette, hogy igen. „Ez több mint tény” – fogalmazott Pence.

Amerikai elemzők az észak-koreai rendszerváltoztatásra irányuló nyílt fenyegetésként értékelték Pence kijelentéseit, mivel Észak-Korea hosszú időn keresztül Líbiát hozta fel indoklásként arra, hogy miért is van szüksége atomfegyverekre. Kevesebb mint egy évtizeddel azt követően ugyanis, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető feladta nukleáris ambícióit, a NATO-támogatta erők segítségével kiütötték a hatalomból és meggyilkolták.

Trump: Folytatjuk a maximális nyomásgyakorlást

Donald Trump újságíróknak is megismételte, hogy a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat miatt döntött a csúcstalálkozó lemondása mellett. Észak-Koreára és az egész világra nézve kedvezőtlen fordulatnak nevezte a találkozó elmaradását, és közölte: miután egyeztetett James Mattis védelmi miniszterrel és az Egyesült Államok szövetségeseivel, az amerikai haderő készenlétben van, arra az esetre, ha Észak-Korea vakmerő és felelőtlen cselekedetet követne el.

Minden korábbinál jobban készen állunk arra, hogy szembeszálljunk bármilyen észak-koreai fenyegetéssel – fogalmazott.

Mindemellett reméli, hogy valamikor később mégis megtartják a csúcstalálkozót, és Kim Dzsongun azt teszi majd, ami a legjobb az észak-koreai népnek. Az észak- és a dél-koreai nép megérdemli, hogy harmóniában éljen egymás mellett, de ez csakis akkor lesz lehetséges, ha megszűnik a nukleáris fenyegetettség.

Donald Trump a sajtótájékoztatónForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK