Észak-Korea leszerelte atomlétesítményét

2018.05.24. 13:05

Phenjan külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggjeriben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta.

A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő Punggjeri üzem bezárását Kim Dzsongun észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozója elé időzítette.

A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek.

A DigitalGlobe által közreadott műholdfelvétel az észak-koreai a Punggjeri atomlétesítményrőlForrás: MTI/AP/©2018 DigitalGlobe, a Maxar company/-------------------

A kísérleti telep bezárása előtt Phenjan élesen bírálta Mike Pence amerikai alelnököt, aki a hét elején egy interjúban azzal fenyegette meg Észak-Koreát, hogy ha nem mond le az atomfegyverről, akkor Líbia sorsára juthat.

Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának főigazgatója politikai fajankónak nevezte az amerikai alelnököt.

A június 12-re Szingapúrba tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előkészítése nem zökkenőmentes, miután mindkét fél kifogásokat kezdett találni és szigorította álláspontját. Trump kedden találkozott a Fehér Házban konzultáció céljából Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, majd közölte, hogy csúszhat a csúcstalálkozó.

A külföldi újságírók - dél-koreai, amerikai, kínai, orosz és brit riporterek, illetve televíziós forgatócsoportok - meghívásával Phenjan nyilvánvalóan azt reméli, hogy világszerte megjelennek a kísérleti telep lerombolásáról - közöttük a három bejárat berobbantásáról - készült felvételek - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség, amelynek forgatócsoportja szintén jelent volt az eseményen.

Az észak-koreai rezsim nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét.

Egyelőre nem erősítették meg, hogy Kim Dzsongun személyesen ott volt-e a létesítmény lerombolásánál vagy sem.

A kíséreti telep bezárásáról Mun Dzse In és Kim Dzsongn április 27-i panmindzsoni csúcstalálkozóján állapodott meg, és a két vezető ugyanott megegyezett a koreai háborút (1950-1953) lezáró végleges békeszerződés megkötéséről és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, majd ezt még további öt követte, a legutóbbi tavaly ősszel.
Szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti telepet valóban használhatatlanná tették-e. A tamáskodók szerint Phenjannak a hat kísérleti robbantás után már nincs szüksége a punggjeri telepre, és szükség esetén rövid idő alatt újjá is lehet építeni.Mások azt emelik ki: Észak-Korea előfeltételek nélkül vállalta az üzem lerombolását, illetve anélkül, hogy bármit kért volna cserébe az Egyesült Államoktól, ami szerintük arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim komolyan gondolja változtatási szándékát.