Nemzetközi migránscsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Temesváron

2018.05.24. 14:53

Illegális bevándorlókat Szerbián, Románián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába juttató nemzetközi migránscsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Temesváron – közölte a Tion.ro hírportál.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), illetve a határrendészet több házkutatás után, szerdára virradóra tartóztatta le a bűnszövetkezet öt tagját, akiknek az állampolgárságáról nem közöltek semmit.

Az ügyben tavaly kezdődött a nyomozás.

TemesvárForrás: Origo

A szerb és német kollégáikkal együttműködő román hatóságok szerint a román, szerb, pakisztáni, iraki, szíriai, algériai és albán állampolgárokból álló nemzetközi bűnszövetkezet fejenként 4-5 ezer eurót kért a közel-keleti bevándorlóktól Nyugat-Európába juttatásukért.A szervezet gyülekezőhelyként használta Temesvárt, ahol a szerb-román határon átcsempészett bevándorlókat több környékbeli panzióban szállásolta el, amíg megszervezte további útjukat Magyarország felé.

Erre a célra a "határzónát ismerő", Romániában menedékkérőként regisztrált külföldi "idegenvezetőket" vettek igénybe.

A nyomozók szerint a hálózatot egy Svédországban élő iraki állampolgár vezette, legközelebbi bizalmasa pedig egy szíriai és egy algériai állampolgár volt.

Ők a közösségi oldalakon keresztül tartották a kapcsolatot a bűnszövetkezet tagjaival. A "szállítmányokat" egy Görögországban élő pakisztáni és egy szerb állampolgár szervezte.Másfél hónapon belül ez már a második olyan embercsempész-hálózat, amelynek tagjait a bánsági nagyvárosban vették őrizetbe nemzetközi nyomozás eredményeként.

Április elején a román, osztrák és szlovén hatóságok együttműködése nyomán csaptak le egy - határrendészeket is megvesztegető - embercsempész-hálózatra.

A szerb és magyar határ közelében található Temesvárról februárban a német szövetségi rendőrség is azt állította, hogy egyfajta hot-spot, vagyis gyűjtő- és elosztóközpont szerepét tölti be az illegális bevándorlókat Nyugatra juttató embercsempészek számára a balkáni migrációs útvonalon.