A jobbközép Svéd Mérsékelt Párt törvénymódosítás útján bűncselekménnyé szeretné nyilvánítani a migránsok lakta elővárosokban, az úgynevezett no-go zónákban „dolgozó” muszlim „erkölcsi rendőrség” tagjainak a tevékenységét.

A Mérsékelt Párt szóvivője, Tomas Tobé és a politikai tömörülés nemek közötti esélyegyenlőségért, valamint társadalmi integrációért felelős szakpolitikusa, Jessica Polfjärd közösen kezdeményezet törvénymódosítást az „erkölcsi rendőrök” akcióinak a kriminalizálása érdekében - írja a Breitbart a svéd köztévé információira hivatkozva. 

Afgán migránsok tüntetnek a fővárosban, StockholmbanForrás: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas

A javaslat értelmében azok, akik korlátozzák mások szabadságjogait az iszlám becsületkultúra alapján, akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.Svédország nagyvárosainak a migránsok lakta gettóiban, a magas bűnözési rátákról hírhedt no-go zónákban egyre nagyobb problémát jelent az erkölcsrendészet, amely a legkisebb mértékben sem tartja tiszteletben a nők jogait és a házasságtól az öltözködésig igyekszik mindent előírni számukra.

Tomas Tobé szerint elfogadhatatlan, hogy hazájában nem tisztelik a bevándorlók a nőket. Majd hozzátette: a no-go zónákban felmérést kívánnak végezni arról, hogy milyen mértékben határozza meg az ott élők életét az iszlám becsületkultúra.Egyes becslések alapján nagyjából 240 ezer fiatal kényszerül becsületkultúrában élni.

Svédországban szeptember 9-én parlamenti választások lesznek, a jobbközép Mérsékelt Párt törvényjavaslati kezdeményezése összefüggésben állhat a kampánnyal.

Az országot jelenleg egy erősen bevándorláspárti szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció vezeti, amely a migráns hátterű, állampolgárságot kapott szavazóknak köszönheti a többségét.Ha 2014-es parlamenti választásokon kizárólag a született svédek szavazhattak volna, akkor a jobboldal szerzett volna többséget.

Mivel a baloldalnak most is szüksége van az iszlám vallású bevándorlók szavazataira, ezért nem valószínű, hogy parlament elfogadja a Mérsékelt Párt kezdeményezését.