Máshol is robbantani akartak a KMKSZ-székház támadói Kárpátalján

2018.05.26. 11:09

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint stratégiai fontosságú létesítmények, köztük vasúti hidak és alagutak felrobbantását tervezte Kárpátalján a nemzetiségek közötti viszály szítása céljából az a két őrizetben lévő ember, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székháza elleni februári támadással gyanúsítanak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint a székház elleni robbantásos támadás ügyének vizsgálatakor kiderült, hogy a merénylet szervezőinek tervei között szerepelt az ukrán-magyar államközi viszony kiélezése is. A szakszolgálat operatív munkatársai azt is kiderítették, hogy a KMKSZ-székház elleni támadás gyanúsítottjai több stratégiai fontosságú létesítménynél merényletet terveztek Kárpátalján - adta hírül szombaton a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amit felrobbantottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalbanForrás: MTI/Nemes János

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét - a kelet-ukrajnai konfliktusos övezetet megjárt hivatásos katonákat - március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij városban. A gyanúsítottakat Ungváron a bíróság 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte, amit a napokban további két hónappal meghosszabbítottak.

A székházrobbantás ügyét az ügyészség terrorcselekménynek minősítette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK