Ismét tízezrek tüntetnek Emmanuel Macron reformpolitikája ellen Franciaországban

Tízezrek tüntettek Párizsban a francia elnök ellen
Thousands of people some holding up banners demonstrate along a main thoroughfare in the French capital Paris during a rally dubbed a "Party for Macron" against the policies of the French president on the first anniversary of his election, on May 5, 2018. Thousands of people demonstrated in central Paris amid a heavy police presence to protest against President Emmanuel Macron's sweeping reforms, a year after he came to office. / AFP PHOTO / Olivier MORIN
Vágólapra másolva!
Több mint hatvan francia civil szervezet, egyesületek, szakszervezetek, valamint a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaország mintegy nyolcvan helyszínen szervezett szombaton felvonulást tiltakozásul Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája ellen.
Vágólapra másolva!

A kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szemben már volt egy hasonló megmozdulás május 5-én Macron tavaly május 7-i hatalomra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából.

Akkor mintegy 40 ezren vonultak fel.

Negyvezres tüntetés Párizsban Emmanuel Macron ellen május 5-én. Forrás: AFP/Gerard Julien

A szervezők azt remélik, hogy a szakszervezeti és a baloldali politikai ellenzék első összefogásnak köszönhetően ezúttal többen lesznek az országos rendezvényeken, mint a hónap elején.

Párizsban a Gare d'Est pályaudvartól délután fél 3 órakor indult a Bastille térre a négy részből álló, több tízezres menet:

elöl az elégedetlen állampolgárok, mögöttük a civil szervezetek és az egyesületek, majd a szakszervezetek (CGT Solidaires, Sud Unef) és végül a radikális baloldali párt, a Lázadó Franciaország, amelynek vezetője, Jean-Luc Mélenchon azonban nem a fővárosban, hanem inkább a dél-franciaországi Marseille-ben tiltakozott.

Hosszú idő után először fordult elő, hogy a francia belpolitikában eddig összefogásra képtelen szakszervezetek és a Lázadó Franciaország közös megmozdulást szervezett.

A május 5-i, negyvenezres Párizsi tüntetés. Forrás: AFP/Olivier Morin

Emmanuel Macron a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumról pénteken előzetesen az üzente a reformjai ellen tüntetőknek, hogy a tiltakozónap

nem fogja megállítani.

Emmanuel Macron francia elnök Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A kormányellenes tüntetők az ország versenyképességét növelni hivatott, egymás után elindított reformok ellen tiltakoznak, a már elfogadott munkaügyi reformtól a vasúti reformon (amely ellen a vasutasok április eleje óta gördülő sztrájkkal tiltakoznak), az egyetemi felvételi bevezetésén át az 5,7 millió főt foglalkoztató közszférában tervezett 120 ezres munkahely-megszüntetésig és a közalkalmazottaknak a jövőre tervezett teljesítményalapú bérezésének beindításáig.

A párizsi menetet a rendőrség nagy erőkkel biztosítja és rutinellenőrzéseket is tart a randalírozók kiszűrésére.