Linzben fokozatosan elgettósodnak az utcák a migránsok miatt

2018.05.26. 15:08

Linz Ausztria harmadik legnagyobb városa. A település lakossága mára elérte a 210 ezret. A növekedés azonban a bevándorlásnak köszönhető. A migránsok gettókat alakítottak ki.

Peter Stumptner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, linzi önkormányzati képviselő nemrég arról beszélt, hogy a masszív migráció hatalmas problémát jelent a felső-ausztriai városban.

Szerinte az elmúlt években Linz utcáin megjelent a gettósodás folyamata, mivel településre beköltözők túlnyomó többsége nem osztrák - írja a Voice of Europe.

Véleménye alapján a népességnövekedés kizárólag a bevándorlásnak köszönhető.

Míg 2007-ben Linzben 164.103 osztrák élt, addig 2017-re ez a szám 159.253-re csökkent.

Ezzel szemben a külföldiek száma jelentősen növekszik: 2007-ben 25.240 külföldi állampolgár élt a városban, tavaly pedig már 44.704.

Migránsok várakoznak az osztrák-szlovén határ ausztriai oldalán, a Spielfeldben kialakított, a migránsokat irányító határőrizeti rendszer sátrában (Illusztráció)Forrás: MTI/Varga György

Linzben a

migráns hátterűek száma tíz év alatt 77 százalékkal nőtt.A város polgármestere, a szociáldemokrata (SPÖ) Klaus Luger ennek ellenére örül a migráció által bekövetkezett népességnövekedésnek.

A polgármester 2027-re 20%-os lakosságszám emelkedésre számít.

Akkora nyugat-európai mintára már Linzben is kialakulhatnak a no-go zónák, de ez láthatóan nem fogja zavarni Lugert.