Az Európai Unió az elnökválasztás megismétlésére szólította fel Venezuelát

Vágólapra másolva!
A számos szakember által csalásnak minősített elnökválasztás megismétlésére szólították fel Venezuelát, valamint célzott szankciókat helyeztek kilátásba hétfői találkozójukon az európai uniós tagállamok külügyminiszterei.
Vágólapra másolva!

A tárcavezetők brüsszeli tanácsülésén elfogadott közös nyilatkozata szerint a legutóbbi fejlemények miatt

még messzebb került a venezuelai belpolitikai válság tárgyalásos rendezésének a lehetősége.

Szerintük az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nem tartották tiszteletben a politikai sokszínűség, az átláthatóság, a demokrácia, a jogállamiság követelményeit,

így az eredmény nélkülöz minden hitelességet.

Azt mondták, komoly akadályokat gördítettek az ellenzéki pártok részvétele elé, kiegyensúlyozatlan volt a választási bizottság összetétele, igazságtalan feltételek uralkodtak, ráadásul számos szabálytalanságról érkezett bejelentés.

Az uniós külügyminiszterek újabb célzott büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba a venezuelai rezsim egyes tisztségviselői ellen. Bennfentes források szerint ugyanakkor Nicolás Maduro elnök valószínűleg nem kerül majd fel a szankciós listára.

A korlátozásokról várhatóan június 25-én születik majd hivatalos döntés.

Michael Roth német külügyi államminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Május 20-án alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek, ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, mégis csődközeli állapotba került Nicolás Maduro vezetése alatt.