Muszlim terrortámadás Belgiumban: megöltek két rendőrt és egy járókelőt

Horizontal
Police and ambulance are seen at the site where an armed man shot and killed police officers before being subdued by police in the eastern Belgian city of Liege on May 29, 2018. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Két rendőrt és egy civilt lelőttek a belga Liege városában. A fegyveres férfi egy nőt is túszul ejtett, azóta a támadót agyonlőtték. Terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a liege-i lövöldözés ügyében.
Vágólapra másolva!

Megölt két rendőrt és egy civilt egy fegyveres támadó Belgiumban - írja az Express.co.uk oldal.

Az RTBF belga közszolgálati televízió szerint a férfi a járőröző rendőrökre nyitott tüzet. Az abcnews.com azt írja, hogy a támadó megkéselte a rendőröket, majd azok saját fegyverével lőtte agyon őket.

Ezután bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. Eközben több rendőr érkezett a helyszínre, akiknek sikerült megmenteniük a nőt.

A támadót a rendőrök agyonlőtték.

A támadásban két másik rendőr is megsérült. Egyes források szerint a civil, 22 éves áldozat egy autóban utazott.

- nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője, aki közölte, hogy terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a liege-i lövöldözés ügyében.

A támadó mindhárom halálos áldozata nő volt.

Forrás: AFP/John Thys

Szemtanúk szerint a járókelők futva menekültek a helyszínről. A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó és sok mentőautó van a helyszínen.

Hivatalosan még nem közölték, hogy mi volt a tettes indítéka, de a La Libre Belgique és a Mirror szerint a támadó azt kiabálta:

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

A Twitterre feltöltöttek több videót is, amiken hallani lehet a lövéseket:

Willy Demeyer polgármester imegérkezett a helyszínre, de Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon is felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben.

Jan Jambon belga belügyminiszter pedig részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Nem ez az első ilyen támadás Liege városában, 2011-ben egy öngyilkos merénylet során heten meghaltak.