Muszlim terrortámadás Belgiumban: megöltek két rendőrt és egy járókelőt

2018.05.29. 11:34

Két rendőrt és egy civilt lelőttek a belga Liege városában. A fegyveres férfi egy nőt is túszul ejtett, azóta a támadót agyonlőtték. Terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a liege-i lövöldözés ügyében.

Megölt két rendőrt és egy civilt egy fegyveres támadó Belgiumban - írja az Express.co.uk oldal.

Az RTBF belga közszolgálati televízió szerint a férfi a járőröző rendőrökre nyitott tüzet. Az abcnews.com azt írja, hogy a támadó megkéselte a rendőröket, majd azok saját fegyverével lőtte agyon őket.

Ezután bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. Eközben több rendőr érkezett a helyszínre, akiknek sikerült megmenteniük a nőt.

A támadót a rendőrök agyonlőtték.

A támadásban két másik rendőr is megsérült. Egyes források szerint a civil, 22 éves áldozat egy autóban utazott.

Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak

- nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője, aki közölte, hogy terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a liege-i lövöldözés ügyében.

A támadó mindhárom halálos áldozata nő volt.

Forrás: AFP/John Thys

Szemtanúk szerint a járókelők futva menekültek a helyszínről. A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó és sok mentőautó van a helyszínen.

Hivatalosan még nem közölték, hogy mi volt a tettes indítéka, de a La Libre Belgique és a Mirror szerint a támadó azt kiabálta:

Allahu Akbar!

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

A Twitterre feltöltöttek több videót is, amiken hallani lehet a lövéseket:

Willy Demeyer polgármester imegérkezett a helyszínre, de Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon is felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben.

Jan Jambon belga belügyminiszter pedig részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Nem ez az első ilyen támadás Liege városában, 2011-ben egy öngyilkos merénylet során heten meghaltak.