Telefonon tárgyal egymással az orosz és az amerikai külügyminiszter

2018.05.30. 21:53

A szíriai és az ukrajnai helyzet megoldásának módozatairól tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - adta hírül az orosz külügyminisztérium.

"Véleményt cseréltünk egy sor napirenden lévő kérdésről, így a kétoldalú kapcsolatokról, a szíriai válság rendezésére tett erőfeszítésekről és az ukrajnai válságnak a 2015. február 12-i minszki megállapodások alapján történő rendezéséről" - olvasható a tárca közleményében.

Az orosz és az amerikai külügyminiszter egyetértett abban, hogy "a két ország közötti nézetkülönbségek párbeszéd útján történő kiküszöbölésével a Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök telefonbeszélgetése során meghatározott feladatok teljesítésén kell munkálkodni - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A telefonbeszélgetést az amerikai külügyminiszter kezdeményezte.A két ország között nézeteltérés van az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által a damaszkuszi rendszernek tulajdonított feltételezett kelet-gútai vegyifegyver-támadásra megtorlásul a szíriai kormányerők ellen végrehajtott légicsapások, továbbá az orosz oligarchák és tisztviselők ellen bevezetett amerikai szankciók, valamint azért, mert Donald Trump kilépett a 2015-ben megkötött iráni atomalkuból.