Ukrán-orosz konfliktus lett az álmerényletből

Kijev, 2018. május 30. Arkagyij Babcsenko orosz újságíró (k) az állítólagos meggyilkolásának ügyében az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón, mellette Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője (b) és Jurij Lucenko ukrán főügyész (j) a Babcsenko állítólagos meggyilkolásának ügyében a szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón 2018. május 30-án, miután elterjedt a hír, hogy a zsurnaliszta Kijevben merénylet áldozatául esett. Hricak közölte, hogy a gyilkosság színlelt volt, egy titkosszolgálati akció, amellyel egy állítólag tervezett valódi merénylet tetteseit próbálták leleplezni. (MTI/AP/Efrem Lukackij)
Vágólapra másolva!
Életben van Arkagyij Babcsenko orosz újságíró, állítólagos megölése Kijevben egy különleges művelet volt - jelentette be Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a SZBU vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. Korábban az ukrán hatóságok azt jelentették be, hogy egy merénylő lelőtte Babcsenkót. Az ukránok szerint az orosz titkosszolgálat akart végezni az ellenzéki újságíróval, az oroszok szerint viszont az egész csak oroszellenes propagandaakció. 
Vágólapra másolva!

Az SZBU tudomást szerzett arról, hogy az orosz titkosszolgálatok Babcsenko életére törnek - mondta az ukrán biztonsági vezető. A tisztviselő hozzátette, hogy

nemcsak megakadályozták az újságíró megölését, de dokumentálni is tudták a merénylet előkészítését

- számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett szeretném felköszönteni Arkagyijt immár harmadik születésnapja alkalmából, és kérem, hogy jöjjön be a terembe" - mondta az SZBU-főnök, mire az újságíró belépett.

Kijev, 2018. május 30. Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője és Arkagyij Babcsenko orosz újságíró Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az SZBU szerint az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével

- közölte Vaszil Hricak, a szolgálat vezetője.

Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, és akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott.

A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal.

A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője, Jurij Lucenko ukrán főügyész és Arkagyij Babcsenko orosz újságíró Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Petro Porosenko ukrán elnök azt mondta, hogy országa védelmet nyújt Arkagyij Babcsenko orosz újságírónak és családjának.

Babcsenko a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a SZBU két hónapon keresztül szervezte a műveletet, őt egy hónapja keresték meg. A SZBU munkatársai arra kérték, hogy működjön együtt velük halála "eljátszásában".

Arkagyij Babcsenko orosz újságíró
Kijev, 2018. május 30. Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

"Megmentették az életemet, de ami a legfontosabb, hogy ezáltal sokkal súlyosabb terrorcselekményeket is megakadályoztak, amelyekre ezek az emberek készültek" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy a merénylet megrendelőjének volt

egy útlevélfotója róla, ami csak az útlevélirodának lehetett a birtokában,

így ez szerinte bizonyítja, hogy orosz állami szerveknek közük van az ellene irányuló gyilkossági kísérlethez.

Az orosz külügyi szóvivő szerint csupán propagandahatás keltésről van szó. "A legjobb hír, hogy Babcsenko életben van. Bárcsak mindig így lenne. Sajnos, más esetekben a színjáték nem jött össze.

- írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Facebook-oldalán.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökségnek. Szerinte

mindenáron le akarják járatni Oroszországot.

"Még előttünk áll, hogy kiderítsük a részleteket, de a cselekedetek megfigyelhető logikája ugyanaz (mint Szkripálék ügyében), mindenáron le akarják járatni Oroszországot."

Babcsenkot szerda este Kijevben fogadta Petro Porosenko ukrán elnök is

A találkozón - amelyről az államfő videofelvételt is közzétett Facebook-oldalán - jelen volt Vaszil Hricak, az SZBU vezetője és Jurij Lucenko ukrán főügyész is.

– Ma emberek milliói ünneplik Arkagyij Babcsenko harmadik születésnapját, egyben Ukrajna születésnapját, egy nemzetét, amely rendkívül sikeres vizsgát tett államiságból – írta Facebook-bejegyzésében az elnök. Közölte, hogy

a különleges műveletről - vagyis az újságíró halálának megrendezéséről - ő tudott, de senki más nem az elnöki hivatalban.

Hangsúlyozta, hogy az újságíró elleni, Oroszország területéről szervezett támadás az ukrajnai helyzet destabilizálására, a vezetés alkalmatlanságának bizonyítására irányult, és határozottan az volt a terv, hogy "megöljék azokat, akiktől Oroszország a legjobban fél".

Porosenko már korábban elrendelte, hogy

Babcsenko és családja kapjon 24 órás védelmet.

Döntését azzal indokolta, hogy szerinte "nem valószínű, hogy Moszkva lecsillapodik".