Ausztria kész lezárni a határait a migránsok miatt

Herbert Kickl
Herbert Kickl
Vágólapra másolva!
Gyors intézkedéseket vár az újabb menekültáradat elkerülése érdekében a balkáni migránsútvonalon fekvő országoktól Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A politikus kedden telefonon egyeztetett az albán, a bosznia-hercegovinai, a görög, a koszovói, a horvát, a macedón, a szerb és a szlovén belügyminiszterrel és az újabb válság elkerülése érdekében megegyeztek egy menetrendről.

Herbert Kickl Forrás: AFP/APA-PictureDesk/Michael Gruber/EXPA

A Salzburg Fórum június 14-én és 15-én esedékes bukaresti miniszteri konferenciáján pedig további közép-európai országok csatlakoznak a megbeszéléshez. A közép-európai országok 2000-ben osztrák kezdeményezésre hozták létre a Salzburg Fórum nevű belbiztonsági partnerséget, amelynek tagjai Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Sentilj, 2015. október 29. Ausztriába igyekvő migránsok. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A keddi telefonbeszélgetés során az érintett országok jelezték, hogy erősebb támogatást várnak az Európai Uniótól. Kickl megígérte, hogy az uniós igazságügyi és belügyminiszterek következő brüsszeli találkozóján tolmácsolja kérésüket. Az osztrák politikus egyúttal megismételte, hogy

ha a helyzet úgy alakul, Ausztria lezárja határait,

hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-2016-os válság.

Az illegális migráció elleni küzdelem kiemelt helyet foglal el a július 1-jén kezdődő osztrák soros elnökség napirendjén - erősítette meg Kickl.