Szakértő: újra kell gondolni Európa iszlámhoz fűződő viszonyát

2018.05.30. 10:26

Tegnap egy redikalizáódott iszlamista terrorista meggyilkolt három nőt, köztük kettő nőt Belgiumban. A Liege-i támadás mellett egy újabb áldozat is előkerült. A támadással kapcsolatban Horváth József elmondta, hogy Európa nincs felkészülve az iszlám vallásra, így a belga rendőrség sem volt a támadásra.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában beszélt a keddi terrortámadásról.

Újra kell gondolni Európa iszlámhoz fűződő viszonyát - mondta a liege-i lövöldözéssel kapcsolatban, amelyben egy belga férfi két rendőrrel és egy civillel végzett. Azóta kiderült, hogy van egy negyedik áldozat is.

A szakértő szerint Európában úgy kezelik az iszlámot, mint egy egyszerű vallást, de valójában társadalmi élethelyzeteket szabályozó rendszerről kéne beszélni.

Liege-i lövöldözésForrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A belgiumi támadást példaként hozva elmondta, hogy

radikális iszlamista nem engedi, hogy egy nő igazoltassa,

a belga férfi provokációnak vette a rendőri intézkedést. Az esetből jól látszik, hogy a belga rendőrök nem készültek fel egy lehetséges támadó igazoltatására.

A szakértő arra is kitért, hogy számos Nyugat-Európában született tanulmány szerint a börtönök a radikális iszlamizmus melegágyai. A lövöldöző is valószínűleg többszöri börtönbüntetése alatt radikalizálódott.

A 31 éves belga féri három nővel végzett, mielőtt agyonlőtték. A La Libre Belgique című újság arról számolt be egy videofelvétel alapján, hogy a férfi azt kiáltotta,"Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást a kedd délelőtti lövöldözés ügyében.