Már szabadulása napján gyilkolt a muszlim terrorista

2018.05.30. 09:43

Május 29-én egy radikalizálodott, muszlim férfi a belga Liege városában megölt két rendőrt és egy autóban ülő nőt is. A férfi egy gimnáziumba próbált bejutni, de a belga rendőrök agyonlőtték. Most a belga miniszter azt közölte, hogy az egy napja a börtönből kiengedett férfi már szabadulása napján is gyilkolt.

A három halálos áldozatot követelő liege-i támadás feltételezett elkövetője

már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert Belgiumban

- közölte szerdán Jan Jambon belga belügyminiszter.

A belga rendőrség különleges alakulatának tagjaiForrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve, a férfiről bővebben itt írtunk.

A férfi börtönben radikalizálódott muszlim.

Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban a terrorista rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben.

Mentőautók és rendőrautók blokkolják a helyszíni forgalmat Liege belvárosában, ahol egy férfi rátámadt az őt igazoltató rendőrökre, majd egyikük fegyverét elvéve agyonlőtte őket és egy civilt"Forrás: AFP/Victor Jay "

 A muszlim terrorista a keddi támadás előtti napon szabadult a börtönből, mindössze 48 órára engedték ki a börtönből.

Kedden is különösen kegyetlen volt, ugyanis miután két rendőr igazoltatta az utcán, azokat megkéselte, majd saját szolgálati fegyverükkel lőtte le őket.

Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására

- szögezte le Jambon.

A vádhatóság terrorcselekmény, illetve terrorista gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást,

de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője arról számolt be szerdán, hogy a férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK