Mivel a líbiai parti őrség több-kevesebb sikerrel igyekszik gátat szabni a migránscsempészetnek, ezért az emberkereskedők és az illegális bevándorlók új útvonalat találtak Tunézia irányából. 

Az utóbbi négy évben legalább 600 ezer migráns jött Líbián keresztül Olaszországba - írja a Breitbart olasz forrásokra hivatkozva. 

Az Európai Uniónak az általa elismert tripoli kormánnyal kötött megállapodása értelmében fel kell tartóztatnia a migránscsempészek hajóit, ezért az emberkereskedők és az illegális bevándorlók igyekeztek más útvonalat találni.Először Marokkóban próbálkoztak, de az ottani hatékonyabb határőrséget csak korlátozott mértékben sikerült kicselezniük, így Tunéziára esett a választásuk.

Csak a hétvégén nagyjából 2 000 személy érkezett Szicília és Szardínia szigetére, immár döntően Tunézia irányából.Az új útvonalat természetesen felfedezte a két Soros György által pénzelt álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranée.Ahogy az Origo azt már megírta, legutóbb a két migránscsempészettel foglalkozó szervezet Aquarius nevű, közösen bérelt hajóját a líbiai parti őrség feltartóztatta, így most hétvégén ugyanezen a hajón Tunéziából szállították az illegális bevándorlókat.

Az AquariusForrás: AFP/Gabriel Bouys

Az Aquariusnak minden gond nélkül sikerült kikötnie a szicíliai Catania városánál, 70 migránssal a fedélzeten.Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) az adatai alapján 2018. január 1. és május 15. között 25 338 illegális bevándorló jött a Földközi-tengeren keresztül az EU területére. 41%-uk Olaszországba érkezett, 38%-uk Görögországba, míg 21%-uk Spanyolországba.

A nyár közeledte miatt a következő hónapokban még több migráns jöhet Európába.