A magyar kormány felháborítónak tartja és visszautasítja az UNHCR felszólítását

2018.05.31. 16:10

Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának (UNHCR) felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.

"Ezt a nyilatkozatot a tények ismeretének teljes hiányában tették" - hangsúlyozta Szijjártó.
A magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint a migráció alapvető emberi jog - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Kkm

A külügyminiszter szerint: az az alapvető jog, hogy a magyar emberek a saját otthonaikban biztonságban élhessenek, a migráció pedig nem, ahogy a határsértés sem az, miközben a határok védelme az országok kötelessége.A kormány kedden nyújtotta be a "Stop Soros" törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának (UNHCR) európai igazgatója erre válaszul közleményében azt írta, hogy a menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény.Szijjártó Péter leszögezte: a magyar kormány felháborítónak tartja, hogy az ENSZ tisztségviselői a magyar emberek alapvető jogait veszélyeztetik a nyilatkozataikkal."Nem fogadjuk el, hogy a magyar emberek létező emberi joga fölé helyezze valaki a migrációhoz fűződő nem létező jogot" - hangsúlyozta.

A magyar diplomácia vezetője közölte: hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket.

Az UNHCR ugyanis előzetesen nem konzultált a magyar kormánnyal a törvényjavaslat hátteréről."Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ tisztségviselői alapvető információk hiányában tesznek nyilatkozatokat a szervezet tagállamainak intézkedéseiről". Az ENSZ alkalmazottai kötelesek a tagállamokkal konzultálni és a velük való egyetértésben eljárni - tette hozzá.

A külügyminiszter szerint Nonszensz, hogy az ENSZ egyik tisztségviselője a migránsok képviseletét előbbre valónak tartja, mint az ENSZ-tagállamok képviseletét és a velük történő konzultációt.Szijjártó Péter leszögezte: a magyar kormánynak senki nem adhat ultimátumokat, Magyarország szuverén ország, amelynek polgárai a közelmúltban hoztak világos döntést arról, hogy milyen irányban szeretnék látni hazájuk jövőjét.