A Janez Jansa vezette Szlovén Demokrata Párt nyerheti meg a vasárnapi szlovéniai előrehozott parlamenti választást, az utóbbi hónapokban is folyamatosan nőtt a támogatottsága. A jobbközép alakulat a kampányban az illegális migráció veszélyeiről beszélt, valamint a szlovéniai robosztus gazdasági növekedés előnyeinek az igazságosabb szétosztása mellett érvelt. 

Jobboldali győzelem várható Szlovéniában a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon: a közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre, a második helyen egy parlamenten kívüli párt áll, a szociáldemokraták pedig a harmadik helyre szorultak. 

Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke a választás legnagyobb esélyeseForrás: AFP/Jure Makovec

Nagy a harc a kicsik között

A Vecer és a Dnevnik című napilapok által a héten készített felmérés eredménye szerint jelenleg Janez Jansa jobboldali pártja, az SDS áll az első helyen 25,5 százalékkal, a másodikon pedig Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) jócskán lemaradva 13,7 százalékkal. Sarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson, és a második fordulóban mindössze öt százalékponttal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök. A harmadik hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) mintegy 12,5 százalékkal.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 8,8 százalékkal, a Karl Erjavec ügyvivő külügyminiszter vezette koalíciós párt, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 8,1 százalékkal, a konzervatív kereszténydemokrata párt, az Új Szlovénia (NSi) 8,3 százalékkal és a Baloldal (Levica) 6,6 százalékkal.

Középpontban a migránsválság

Jól látszik, hogy a kisebb pártok támogatottsága gyakorlatilag megegyezik, így szavazóik aktivitása és a részvétel a köztük lévő erőviszonyokat nagyban megváltoztathatja. Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy harmadik helyre befut majd a kereszténydemokrata Új Szlovénia, és a bukott szocdemek lényegesen rosszabbul szerepelnek majd. A kisebb pártok közötti különbségek a hibahatáron belül vannak, így pedig a jövendő koalíciós kimenetelekről csak az eredmények ismeretében lehet biztosat mondani.

A szlovén sajtó szerint Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel próbál abszolút többséget szerezni, ehhez egyelőre még kellenek szavazatok. Jansa egyértelmű migránsellenes politikájával szerzett népszerűséget és törte meg a baloldali pártokat, amelyek bevándorláspártiak.

 A szlovéniai előrehozott választások legfőbb témája a migránsválság volt.

Jansa szerint Szlovéniánaka közeljövőben nem csak gazdasági, hanem biztonsági kihívásokkal is szembe kell néznie, az egyik ilyen pedig az illegális migráció kérdése. Úgy vélte, hogy Szlovéniának nem szabad naivnak lennie a bevándorlással kapcsolatban.

Marjan Sarec, Kamnik polgármesterének újonnan létrehozott pártja futhat be a második helyreForrás: AFP/Jure Makovec

A bukott miniszterelnök

Miro Cerar távozó miniszterelnök pártját a mandátum utolsó évében a polgárok mindössze egyharmada támogatta. Arra hivatkozik, hogy Szlovéniát súlyos pénzügyi összeomlás fenyegette, a kormánynak azonban sikerült stabilizálnia az országot.

Miro Cerar, lemondott szlován miniszterelnök reménykedik benne, hogy pártja a következő kormánynak is a tagja leszForrás: AFP/Jure Makovec

Karizma nélkül

Cerar még márciusban lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált a kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A politikus ugyanakkor arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

A harmadik legnépszerűbb tömörülés, a Szociáldemokrata Párt elnökében, Dejan Zidan távozó mezőgazdasági miniszterben a sajtó nem lát lehetőséget. A lapok szerint Zidannak hiányzik a karizmája, ugyanakkor egy balközép koalíciós kormánynak ismét stabil tagja lehet.

A lehetséges kormány

Politikai elemzők is megerősítették, hogy a várható koalíciós felállásról biztosat csak a választási végeredmény fényében lehet mondani. Matevz Tomsic szerint a pártok folyamatosan változnak, régi szövetségek omlanak össze, újak emelkednek fel. Egy ilyen belpolitikai konstellációban

komoly esély van arra, hogy Jansa stabil koalíciót hoz létre. A baloldalnak nincs esélye arra, hogy az elmúlt négy év kormányzását folytassa.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a három legerősebb párt közül ki nevet a végénForrás: AFP/Jure Makovec

Bár a szlovén gazdaság jól teljesített 2017-ben és 2018 elején is azzal, hogy több mint 5 százalékos bővülést sikerült felmutatni, de ennek ellenére a választók egyáltalán nem elégedettek. A robosztus bővülés ellenére az egyre hosszabb kórházi várólisták, az alacsony bér-és nyugdíjnövekedés és az egyre inkább versenyképtelen üzleti környezet okozta problémák határozták meg a kampányt. Az ellenzéki pártok adócsökkentést, az egészségügy rendbetételét és a bürokratikus akadályok lebontását ígérték. 

A bevándorlásellenes Jansa lehet a miniszterelnök

Borut Pahor államfő áprilisban írta ki az előrehozott választásokat, amelyet az eredeti időpontnál mindössze egy héttel korábban tartanak. Pahor nemrég azt mondta: annak ad kormányalakítási megbízást, aki relatív többséget tud szerezni a választásokon. Vagyis ez szinte biztosan a bevándorlásellenes Janez Jansa lesz.A szlovén nemzetgyűlés 90 tagú, a két kisebbségi képviselőt, a magyart és az olaszt külön körzetben választják meg. Rájuk csak a nemzetiségek szavazhatnak. A magyar képviselői helyért ketten, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere és Sobocan Gabriella, az előző parlamenti képviselő, Göncz László munkatársa indulnak.

A szlovén választói kedv évről évre csökken, amit a tavaly tartott elnökválasztás is igazolt, amikor a részvételi arány ötven százaléknál kevesebb volt. Szakértők szerint a parlamenti választásokon a szavazásra jogosult 1,6 millió választópolgár valamivel több mint 50 százaléka fog az urnákhoz járulni.