Újabb kísérletet tesz a kormányalakításra Olaszországban az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali, bevándorlásellenes Liga a két párt mai megállapodása értelmében.

Az M5S-től származó információk szerint a miniszterelnök-jelöltjük - az első próbálkozásukhoz hasonlóan - a jogász Giuseppe Conte lesz, aki vasárnap adta vissza megbízatását Sergio Mattarella államfőnek, miután a két párt közös kormányalakítása eredménytelenül zárult amiatt, hogy az elnök nem fogadta el Paolo Savona jelölését a pénzügyminiszteri tisztségre.

Giuseppe Conte lehet Olaszország új miniszterelnöke.Forrás: NurPhoto/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

A mai volt az utolsó lehetőség egy politikai kormány összeállítására Olaszországban, ahol március 4-én tartottak választásokat.

Sergio Mattarella felfüggesztette a szakértői kormány felállítására irányuló próbálkozásokat.

Az olasz államfő este 9 órára rendelte magához Contét az elnöki palotába. Az M5S és a Liga kormányfő-jelöltje várhatólag bemutatja Mattarellának a miniszterek listáját, aki vélhetőleg másodszor is megbízza őt a kormányalakítással. A szakértői kormány létrehozásáért felelős Carlo Cottarelli kora este visszaadta megbízását az elnöknek.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom és Matteo Salvini, a Liga vezetője között az utolsó pillanatban indult újra az egyeztetés egy közös kormány felállítására.

Az M5S vezetője szerdán - a két párt közötti kormányalakítás újraindítását kezdeményezve - szorgalmazta, hogy a Liga által javasolt és az államfő által "megvétózott" Paolo Savona maradjon a leendő kormány tagja, de ne pénzügyminiszterként.

Helyére Giovanni Tria egyetemi professzort jelölhetik. Sajtóértesülések szerint Savona az európai ügyekért lehet felelős az új kormányban.

Elemzők szerint most zajlik a Di Maio és Salvini közötti politikai játszma utolsó felvonása.

Miután az államfő május 27-én nem fogadta el Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, az M5S először támadást indított a köztársasági elnökkel szemben, majd néhány nappal később Luigi Di Maio az államfővel együttműködve ugyanannak a kormányalakításnak az újraindítását javasolta.

Egyértelműnek tűnik, hogy az M5S nem akarja elszalasztani a kormányzás lehetőségét, a párt támogatottsága március 4. óta ugyanis gyengült, a választásokon szerzett 32 százalékról 29 százalékra.

A Liga viszont majdnem három hónappal ezelőtt szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra erősödött a felmérésekben. Ezt Matteo Salvini ki is használhatja, új pozíciókat szerezve az M5S-szel közös kormányban, amelyben már nem kisebbik szövetségesként venne részt.

Ha az M5S-Liga kormány utolsó lehetősége is szertefoszlik, az államfő a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormányra bízhatja Olaszországot, amely azonban előreláthatólag nem fog bizalmat kapni a parlamentben. Így új választásokat kell majd kiírni.