A leszakadt térségek segélyezése növelheti a migrációs kedvet

2018.06.01. 10:54

Egy friss kutatás alapján az Afrikát és Közel-Keletet érintő uniós fejlesztési segélyezés növelheti a migrációs kedvet, a Migrációkutató Intézet egyik munkatársa szerint célzott és ellenőrzött segélyezésre lenne szükség.

Janik Szabolcs az m1 műsorában Michael Klement kutatása alapján a következőket mondta: az Európai Unió megpróbálja javítani a lakosok jövedelmét, de a fejlesztéseknek határt szabnak az országok politikai adottságai és infrastruktúrája, így valószínűleg ezzel csak lehetőséget adnak a további elvándorlásokra.Az afrikai országok felé irányuló Európai Fejlesztési Alapban (EDF - European Development Fund) már 3,3 milliárd eurót lekötöttek.

Számos országban támogatnak projekteket az alapból, de ha ezek nem célzottan működnek, akkor nem szándékolt, ellentétes hatást érhetnek el – tette hozzá.

A támogatandó országoknak meg kell felelniük egy kritériumrendszernek, de valószínűleg a hatékonyság komolyan sérül a végrehajtás során.

Az intézet munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy a jelek szerint az Európai Unió és Törökország közötti bevándorlási megállapodásnak csökken a hatékonysága, véleménye alapján az EU kiemelt feladata, hogy ezt továbbra is működőképesen tartsa.