Spanyolország királya aláírta Pedro Sánchez miniszterelnöki kinevezését

2018.06.01. 18:02

VI. Fülöp spanyol király aláírta Pedro Sánchez miniszterelnöki kinevezését Madridban.

A szocialista vezető megbízatása várhatóan szombaton lép hatályba, amikor azt közzéteszik a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE).

A madridi parlament a délelőtti szavazáson vonta meg a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől azzal, hogy támogatta a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfő-jelöltnek.Az új miniszterelnök hivatali esküjét az uralkodó előtt teszi majd le, ennek időpontja még nem ismert.

Kinevezésével Pedro Sánchez Spanyolország hetedik miniszterelnöke lesz a spanyol demokrácia négy évtizedes történetében.Az új kormány megalakulásáig a most leváltott konzervatív kormány miniszterei ügyvezetőként hivatalban maradnak.

A spanyol demokrácia történetében először váltottak le kormányt bizalmi szavazással, ahogy az is először fordul elő, hogy a miniszterelnök nem lesz parlamenti képviselő, mivel Pedro Sánchez 2016-ban lemondott parlamenti mandátumáról.