Még több migráns érkezhet Európába: ezrek torlódtak fel a Balkánon

migráns Olaszország Földközi-tenger Líbia
Migrants wait to be rescued by the Aquarius rescue ship run by non-governmental organisations (NGO) "SOS Mediterranee" and "Medecins Sans Frontieres" (Doctors Without Borders) in the Mediterranean Sea, 30 nautic miles from the Libyan coast, on August 2, 2017. Italy on August 2, 2017 began enforcing a controversial code of conduct for charity boats rescuing migrants in the Mediterranean as new figures revealed a sharp drop in the numbers of people arriving from Libya. / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
Vágólapra másolva!
Egyre több az illegális bevándorlók a Balkánon, a migránsok között pedig egyre több a konfliktus, és egyre agresszívebbek is. Bosznia-Hercegovinában már ötezren torlódtak fel, próbálnak Nyugatra szökni. Az m1 aktuális csatornán nyilatkozó Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint úgy tűnik, mintha a török hatóságok is lazítanának az ellenőrzésen, és több menekültet engednének át valamilyen okból.
Vágólapra másolva!

Kezd egyre kaotikusabbá válni a helyzet a Balkánon.

- mondta az M1 Ma este című műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

Visszatoloncolt migráns Törökországban Forrás: AFP/Ozan Kose

A törökországi elnök-, illetve parlamenti választás, illetve a menekültek növekvő száma között a szakértő párhuzamot lát. Gyarmati István elmondta, Erdogan nagyon nehéz helyzetben volt a választások szempontjából, és a török gazdasági válság is kezd egyre nyilvánvalóbbá válni.

- magyarázta a szakértő.

Ráadásul közben a Balkánon is egyre több a migráns. Mind próbálnak embercsempészek segítségével Nyugatra szökni. Egyre türelmetlenebbek, kiszámíthatatlanabbak. Bosznia-Hercegovinában már ötezren torlódtak fel, ilyesmire eddig nem volt példa.

Erőszakos migránsok a görög-macedón határon, egy korábbi felvételen Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A migránsok agresszívak is. A napokban összeverekedett két migránscsoport a Szarajevótól mintegy 120 kilométerre délnyugatra fekvő, Mostarhoz közeli Salakovacban kialakított befogadóközpontban.

Egy őr is megsérült, aki meg akarta akadályozni a verekedést.

Mint arról az Origo is írt korábban, néhány év múlva elsősorban már nem a Szíriából és más közel-keleti országokból áramló migránshullám lesz a legnagyobb kihívás Európa számára, hanem Afrika, ahonnan már most is tömegével jönnek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül.

Míg 1980-ban még csak 477 millió ember élt Afrikában, ez mára 1,288 milliárdra emelkedett, 2050-re pedig 2,5 milliárdra fog nőni


- írta a Voice of Europe.