Minden várakozást felülmúltak a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának eddigi eredményei, és a vajdasági sikerek mintaként szolgálhatnak minden más magyar közösség számára – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Magyarkanizsán, ahol részt vett két helyi üzem átadásán.

A gyógy- és aromatikus növény-, illetve zöldségtermékekkel foglalkozó Geneza Kft. második gyárüzemét, valamint a Keramika Kanizsa Rt. csempegyár felújított üzemét a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében adták át.

Magyar LeventeFotó: Csudai Sándor - Origo

Előbbi a program mezőgazdasági fejlesztései, utóbbi pedig a kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztések keretében valósult meg.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a vajdasági magyar közösséget korábban nem halmozták el olyan mértékű fejlesztési lehetőségekkel, mint amilyeneket a magyar kormány tudott kínálni az utóbbi években.„Alig két év alatt eljutottunk oda, hogy mintegy 45 milliárd forintnyi fejlesztés már megvalósult, ezek között vannak olyan látványos beruházások is - köztük a Geneza szárítóüzeme -, amelyek újfajta mezőgazdasági kultúrát hozhatnak a Vajdaságba" - közölte Magyar.

Reményének adott hangot, hogy az új üzem hamarosan akár több száz gazdálkodó családnak tud megélhetést biztosítani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódhat ez a gazdaságfejlesztési program, az új kormány ugyanis úgy döntött, hogy 2019-ben is folytatja az építkezést a Vajdaságban.

A részletek még nem ismertek, de a mezőgazdasági vállalatok megerősítése, felkutatása, és termelők újabb százainak bevonása olyan cél, amelyet az eddigi sikerek alapján szeretnénk tovább folytatni - tette hozzá.

A programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen indította.  

Pásztor István, a VMSZ elnöke elégedettségét fejezte ki az eddigi munkával kapcsolatban.

Emellett köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért lehetőséget biztosított arra, hogy a vajdasági magyar vállalkozók elképzeléseit meg tudják valósítani.„Sikeres fejlesztés valósult meg az utóbbi két és fél évben, és több ezer ember elképzelései valósultak meg" - hangsúlyozta Pásztor.

Hozzáfűzte, hogy várakozásai szerint folytatódik a program, és valószínűleg lesznek új területek, de bizonyos támogatásokat továbbra is folytatnak, például a falusi házak megvásárlására vonatkozó pályázatokat ismét kiírják.

Továbbá eddig érintetlen területeket is bevisznek a programba, például a turizmusfejlesztést és a térségfejlesztést.A vajdasági gazdaságfejlesztési programra a magyar kormány eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege már meghaladja a 65 milliárd forintot. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve e folyamat visszafordítása.