Huszonhét szomáliai dzsihadistával végzett egy amerikai légicsapás

2018.06.04. 19:41

Az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet 27 tagjával végzett egy légicsapás során az amerikai hadsereg közleményük szerint.

A beszámoló alapján a légitámadást az északkelet-szomáliai Boosaaso kikötővárostól 40 kilométerre délnyugatra hajtották végre szombaton. A légicsapásnak nem volt civil áldozata - tették hozzá.

A szombati volt a 12. légitámadás, amelyet az amerikai haderő hajtott végre 2018-ban a kelet-afrikai ország középső és déli részén jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó iszlamista szélsőségesek ellen.

Az amerikai hadsereg múlt pénteki közlése szerint a terrorszervezet tizenkét tagjával végzett egy légicsapás során a szomáliai főváros, Mogadishu térségében.Az amerikai haderő afrikai parancsnoksága legkevesebb 15 ilyen légi támadást rendelt el 2018-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető al-Shabaab ellen.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen is.