A cseh miniszterelnök a migránskérdésben elutasította Angela Merkel javaslatát

2018.06.04. 16:56

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unióban olyan kompenzációs rendszert vezessenek be, amelynek keretében a migránsokat be nem fogadó államok bizonyos támogatást, kompenzációt nyújtanának a migránsokat befogadó államoknak.

Az elképzelésről Angela Merkel német kancellár beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban vasárnap megjelent interjúban.

Merkel hangsúlyozta, hogy a migránskérdés megoldása terén valamennyi tagállam részvételére és a feladatok rugalmas megosztására épülő rendszert kell kialakítani.

Ő úgy vélte: a feladatokat egy rugalmas rendszerben kell elosztani, amelyben minden egyes tagállam önálló, de egymással összevethető hozzájárulást teljesít.„Mi ezt (a migránsok befogadását) nem akarjuk kompenzálni, miért is kompenzálnánk ezt támogatással. Mi világosan kinyilvánítottuk, hogy arról, hogy ki fog nálunk dolgozni vagy élni, a mi lakosságunk, a mi cégeink döntenek" - közölte Babis Prágában egy gazdasági fórumon.

Andrej BabisForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A politikus szerint a migránsokat még Európába érkezésük előtt meg kell állítani.„A migrációt az európai kontinensen kívül kell megállítanunk, és az embereknek Afrikában és Szíriában kell segítséget nyújtanunk. Mi elaludtunk, az európai diplomácia Szíriában egyáltalán semmit sem tett" - jelentette ki az ügyvezető cseh kormányfő.

Továbbá leszögezte: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie az embereket Afrikából Európába csempésző hálózatok felszámolása érdekében.

A cseh miniszterelnök kijelentette, hogy az embercsempészet megállítására a Frontex ügynökség egyedül nem lesz képes.Hosszú távon nem reális az az ötlet, hogy mindent a Frontex ellenőrizzen. Ezt az egyes tagállamoknak kell ellenőrizniük - mondta Babis.