A jobboldali párt nyerte a szlovén választást

JANSA, Janez
Ljubljana, 2018. június 4. Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke sajtóértekezletet tart a szlovén előrehozott parlamenti választások estéjén Ljubljanában 2018. június 3-án. A részleges eredmények szerint az SDS 25,13 százalékkal az első helyen áll. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Vágólapra másolva!
A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján - 99,89 százalékos feldolgozottságnál - Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

A friss adatok szerint az SDS 24,96 százalékkal az első helyen áll, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,75 százalékkal (10 mandátum), a Baloldal (Levica) 9,29 százalékkal (9 mandátum), az Új Szlovénia (NSi) 7,13 százalékkal (7 mandátum), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5,12 százalékkal (5 mandátum), a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,91 százalékkal (5 mandátum) és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,20 százalékkal (4 mandátum).

Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke sajtóértekezletet tart a szlovén előrehozott parlamenti választások estéjén Ljubljanában 2018. június 3-án Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az is egyértelművé vált, hogy sem az SDS, sem az LMS nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben.

A szlovén parlament alakuló ülésére várhatóan július közepén kerül sor. Ettől kezdve az államfőnek harminc nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az Országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

A győztes jobboldali párt vezetője, Janez Jansa jelezte: tisztában van vele, hogy a koalíciós tárgyalások nem lesznek könnyűek.

- mondta a választások éjszakáján, majd hozzátette: a programok alapján mielőbb meg akarja kezdeni a tárgyalásokat a többi párttal.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért ketten versengtek: a mandátumot Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere szerezte meg a szavazatok 60,32 százalékával, míg Sobocan Gabriella, az előző képviselő, Göncz László munkatársa 39,97 százalékot ért el.