Iránnak nem áll szándékában mérsékelni befolyását a Közel-Keleten, s folytatni fogja a térségben működő ellenállási mozgalmak támogatását, ahogy ballisztikusrakéta-programját is - jelentette ki Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hozzátéve, hogy utasítást adott az ország urándúsítási képességének növelésére.

Az iráni állami televízióban élőben közvetített beszédében Hamenei egyben arra buzdította az arab fiatalokat, hogy szálljanak szembe az Egyesült Államok nyomásával.
Fiatal arabok, meg kell ragadnotok a kezdeményezést, és cselekednetek kell a saját jövőtök érdekében ... néhány térségbéli ország a saját népe ellenségeiként cselekszik ... továbbra is támogatni fogjuk az elnyomott népeket és ellenállási mozgalmakat a régióban - hangoztatta az iráni vezető.

Ali Hamenei ajatollahForrás: MTI/EPA/Szajed Ali Hamenei hivat/Szajed Ali Hamenei Hivatalos Honlapja

Az ajatollah óva intette országa ellenségeit, s azt mondta, kíméletlen válaszcsapásra számíthatnak, ha megtámadják az iszlám köztársaságot. Mint fogalmazott, Irán ballisztikusrakéta-programja elengedhetetlen az ország védelme szempontjából, dacára a felszámolására vonatkozó nyugati követeléseknek.

Az európai államoknak címezve szavait kijelentette: a rakétaprogram korlátozása olyan álom, amely sosem fog valóra válni. 

Szerinte: Teherán tízszeresen fog válaszolni, ha ellenségei megtámadják.Az iráni vezető emellett azzal vádolta meg Teherán "ellenségeit", hogy gazdasági és pszichológiai hadviselést folytatnak, amelynek részét képezik az Egyesült Államok által Iránnal szemben elrendelt újabb szankciók is.

Hamanei véleménye alapján Irán sosem fog meghajolni a külföldi nyomás előtt, s el fogja utasítani a túlzó követeléseket.

Leszögezte, hogy Teherán ellenlábasai, amelyek nem akarnak egy független Iránt a térségben, kudarcot fognak vallani.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.